På månen
- Mer läsning -
Åter till månen.
Orion.
Bärraketerna - Ares I och V.
Översikt över månuppdraget.
Varför åka till månen?
Apolloprojektet.
G. Bushs rymdvision.
Auroraprogrammet
www.astrowebb.com
 
Constellationprogrammet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

 

Ares I-X >>>
Artistbild på Orion.
Artistbild på Orion.
Bild: NASA.



Barack Obama lägger ner Constellationprogrammet >>>

Om ungefär 12 år räknar NASA med att människan åter ska vandra omkring på månytan. Det nya månprogrammet bygger på President George Bushs rymdvision från januari 2004.

Höjdpunkten kommer att ske 2019 då NASA planerar att landsätta en farkost på månen med fyra personer ombord. För att lyckas med detta och hålla nere kostnaderna kommer NASA dels att satsa på ny teknik och på redan beprövad teknik. I grunden kommer att ligga teknik från Apolloprogrammet och från rymdfärjeprogrammet och den nya rymdfarkosten Orion. Orion kommer att kunna ta en besättning på mellan tre och sex personer. Förutom att användas till att landsätta människor på månen med kommer Orionkapseln även användas till flygningar till och från ISS. För att få upp Orion och last i låg omloppsbana kommer NASA använda två nya typer av raketer - Ares 1 och Ares V.

Innan man sänder människor till månen kommer NASA mellan 2008 och 2011 sända flera månsonder, bland annat Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), för att kartlägga ytan och förberedda inför människornas återkomst.

Hela månprogrammet beräknas att kosta 104 miljarder USD fram till 2019 vilket är ungefär 55 procent av kostanden av Apolloprojektet. Den största delen av pengarna kommer att frigöras i och med att NASA lägger ner rymdfärjeprogrammet 2010. I kostanden ingår även kostanden för Orion, som kommer att användas till all bemannad amerikansk rymdflygning efter 2014 och en bra bit framåt.

Om allt går riktigt bra planerar NASA även för att kunna utvinna vatten från isen som finns på månen och ännu en bit in i framtiden finns planer på en månbas.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.