STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-19 | 23:50

Discovery har lämnat ISS.
Discovery har lämnat ISS.
Foto: NASA TV.

Kvällens utdockning för Christer Fuglesang och de övriga sex i Discoverys besättning av genomfördes som planerat strax efter klockan elva, svensk tid, och återresan till jorden har nu börjat. Under den sista hela dockade flygdagen genomförde man inte bara en lyckad rymdpromenad utan man förde även över det sista materialet från ISS till Discovery.

Innan kvällens utdockning kommer man koppla ner bland annat syreöverkopplingen samt flytta över det sista som ska med Discovery ner till jorden. Luckorna mellan de två farkosterna stängdes klockan 20:22 efter en kort farvälsceremoni 15 minuter tidigare. Innan utdockningen, som skedde klockan 23:10 på tisdagskvällen, genomförde man ett flertal läcktest.

Efter dockningen kommer Discovery ta sig ungefär 120 meter ifrån stationen för att där genomföra ett halvt varv runt ISS för att fotografera den samma. Efter detta kommer man genomföra totalt tre motortändningar, klockan 23:38, 00:06 respektive 06:52, för att ändra Discoverys bana och lämna ISS bakom sig.

De tre satelliter som Fuglesang är ansvarig för att skicka iväg kommer att skickas iväg under fredagen och torsdagen. På onsdag kommer MEPSI (kl. 01:06) och RAFT (02:37) skickas iväg och på torsdag kommer ANDE (kl.19:19) skickas iväg. Läs mer om satelliterna >>>

Landning
Landningen är planerad till klockan 21:36, svensk tid, på fredag.
Väderprognoserna pekar på regn och sidovindar på Kennedy Space Center, möjliga sidovindar på Edwards flygbas samt bra väder på White Sands.

Bilder från Discoverys rundflygning av ISS >>>

2006-12-19

Solpanel P6 del 4B hopfälld.
Solpanel P6 del 4B hopfälld.
Foto: NASA TV.

De sista sex fackelementen krävde både "swedisch shake" och handkraft av både Curbeam och Fuglesang innan alla föll på plats. Hopfällningen av det sista fackelementet drog ut lite på tiden då NASA var tvungen att vänta på livebilder. Från början såg den sista hopfällningen bra ut, men tack vara Curbeams placering kunde han se att en liten bit av en lina, som hjälper till att styra in panelerna, som stack ut från den helt hoppfällda solpanelen på minst tre ställen.

Nästa uppgift för Curbeam blev alltså att försöka lösa det hela. Efter en del pilande och trixande beslutade man att försöka dra i linan. Till slut gav knutarna med sig och vid klockan 01:20, svensk tid, hade Curbeam trixat in linan. Ett annat orosmoln har dock dykt upp och det gäller små hål i kanterna på solpanelen, som troligen är orsakad av mikrometeoriter. En annan fråga är vad som händer när man ska veckla ut solpanelen igen när man flyttad den till sitt permanenta ställe bredvid P5. Detta kommer ske under STS-120s uppdrag nästa år.

Kommandot för att fälla ihop panelen det sista fackelementet skickades klockan 00:55, svensk tid, och några tiotals sekunder senare var den 90 meter långa solpanelen hopfälld. Innan uppskjutningen hade man avsatt 40 minuter för hopfällandet. I efterhand kan man påstå att det var en lätt underskattning av tidsåtgången. Rymdpromenaden slutade klockan 02:38, svensk tid. Total för Fuglesang för alla tre rymdpromenader är 18 timmar och 14 minuter.

Utdockning ikväll
Utdockningen är planerad till klockan 23:09, svensk tid, ikväll. Denna kommer sedan att följas av att Discovery gör en rundflygning av ISS för att fotografera rymdstationen. Efter detta sätter man av hemåt och landningen är beräknad att ske på fredag.

Följ rapporteringen från måndagskvällen >>>
Bilder från rymdpromenad 4 >>>

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.