STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-18| 23:45

Fuglesang syns i mitten på bilden då han förberedder att göra "the Swedish sake".
Fuglesang syns i mitten på bilden då han förberedder att göra "the Swedish sake".
Foto: NASA TV.
Ovan: Linan som satt löst syns till höger på bilden.
Ovan: Linan som satt löst syns till höger på bilden.
Foto: NASA TV.

Fuglesang ute på sin tredje rymdpromenad.
Fuglesang ute på sin tredje rymdpromenad.
Foto: NASA TV.

Med dryga tre timmar kvar innan man måste vända tillbaka till luftslussen har man på sluttampen av hopfällningen, men ännu återstår mycket. Man har nu gett upp skakningarna och kör istället på att Curbeam med hjälp av sina verktyg ska lirka de paneler som inte villa falla in på plats. Detta verkar vara rätt väg att gå nu.

Anledningen rill att det tar sådan tid är att man bara kan fälla ihop ett fackelement i taget innan panelerna börja trassla in sig och man måste fixa de. Det återstår ungefär 6 fackelement innan panelen är infälld.

2006-12-18| 22:55

Efter ett antal "Swedish shake" verkar det som är på rätt spår och alla tre linor är nu spända. Nu gäller det att panelerna lägger sig rätt. Hittills har Fuglesang lyckas med att räkna sina skakningar på engelska, svensk, franska, spanska och italienska. I skrivande stund diskuterar man vad man ska göra härnäst - skaka eller använda verktyg, om man ska skaka tre eller tio gånger, fäll ihop eller veckla ut panelen.

2006-12-18| 22:35

Dryga två timmar in i rymdpromenaden har man ännu inte löst det hela. Problemet är att en av de linor som ska sträcka upp panelen hänger väldigt lös. Detta gör att panelerna inte fälls ihop som de ska. Strax innan klockan halv elva lyckades man sträcka linan och provade att fälla ihop ett fack. Denna andra hopfällning för dagen genomfördes i stort sätt utan problem, det blev bara en liten snedvridning.

Fuglesang har skickas för att skaka på panelen.

Bilder från rymdpromenad 4 >>>

2006-12-18| 20:20

Klockan 20:00 började Curbeams fjärde och Fuglesangs tredje rymdpromenad för detta uppdrag. Curbeam, i rödvit dräkt, kom ut ur luckan ungefär 10 minuter senare och Fuglesang, i helvit dräkt, kom ut ungefär 20:15. Efter säkerhetskontroller kommer man ge sig av mot solpanel P6.

2006-12-18

Under söndagen ägnades mycket tid åt att förra över material från Discovery till ISS och tvärtom. Det var även en hel del förberedelse arbete inför dagens rymdpromenad. Bland annat han man plockat ner och isär delar av Christer Fuglesangs rymddräkt då det inte var meningen att han skulle använda den mera över uppdraget. En del av dessa delar hade förts över till Sunita Williams rymddräkt. Man förberedde även de verktyg man ska använda genom att slå in de i isolerande tejp. Bland de verktyg man ska använda kan nämnas ett gripverktyg för att få tag på de linor som löper längs solpanelen samt ett spadliknade verktyg som man ska lyfta panelerna med om det behövs.

Fuglesang förberedds inför dagens rymdpromenad.
Fuglesang förberedds inför dagens rymdpromenad.
Foto: NASA TV.

En annan uppgift som genomfördes under söndagen var Fuglesangs bakgrundstrålningsexperiment. Detta experiment går ut på att få reda på mer om de ljusblixtar astronauterna upplever i rymden. Dessa ljusblixtar beror på bakgrundstrålningen och bland annat vill man veta om de förekommer i ögat eller utanför. Ljusblixtarna syns bara i någon nanosekund varje gång. Till sin hjälp hade Fuglesang en specialtillverkad hjälm som bland annat mätte hjärnaktivitet och de aktuella ljusblixtarna.

Rymdpromenad 4
Christer Fuglesang och Robert Curbeam kommer att utföra en fjärde rymdpromenad på måndag för att försöka fixa P6. Denna rymdpromenad kommer att hålla på i max sju timmar och man håller på att förberedda olika verktyg som man tänkt använda. Längden kommer att bero på hur arbetet fortskrider. Dock kommer man börja med att skaka solpanelerna, precis som man gjorde under den tredje rymdpromenaden. Starttiden för rymdpromenaden är satt till klockan 20:12, dock ligger man 15 minuter före tidsplanen. Planen är att man ska hålla på i fyra och en halv timme.

Under rymdpromenaden kommer Curbeam befinns sig på robotarmen medan Fuglesang kommer att befinna sig vid solpanelens bas. Planen går ut på att man först ska veckla ihop solpanelen till ett fackelement, utvärdera och sedan veckla ihop den helt.

Väderprognosen pekar på dåligt väder i slutet av veckan
När det gäller vädret inför fredag och lördags der det ut som att vädret kommer hindra en landning på Kennedy Space Center och White Sands på grund av regn och kraftiga vindar. Edwards flygbas ser däremot ut att kunna ta emot Discovery både på fredag och lördag.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.