Apollo 13
- Snabbfakta -
Besättning: James Lovell Jr.
John Swigert Jr.
Fred Haise Jr..
Uppskjutning: Kl. 20:13 EST den 11 april 1970.
Tidpunkt för explosionen: Kl. 21:08 EST den 13 april 1970.
Månlandning: --.
Antal månpromenader: 0.
Månuppskjutning: --
Landning: Kl. 13:07 EST den 17 april 1970.
Längd: 5 dagar, 22 timmar och 54 minuter.
Bärraket: Saturn V.
Startplatta: 39A.
Månlandare: LM-7, Aquarius.
Kommandomodul: CM-109, Odyssey.
- Mer läsning -
Apolloindex.
Apollo 1.
Apollo 7.
Apollo 8.
Apollo 9.
Apollo 10.
Apollo 11.
Apollo 12.
Apollo 13.
Apollo 14.
Apollo 15.
Apollo 16.
Apollo 17.
Besättningsfoton.
Bluff eller inte?
www.astrowebb.com
 
Apolloprogrammet| Apollo 13
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


I april 1970 var det dags för det tredje månlandaruppdraget - Apollo 13. Vi den här tiden började media anse att månlandningar var rutin. Hur nu något som bara genomförts två gånger kan anses vara rutin. Hur som helst var intresset i media rätt svalt, men det skulle ändra sig inom några dagar.

Besättningen
Befälhavare | James Lovell Jr

James Lovell Jr.
James Lovell Jr.
John Swigert Jr.
John Swigert Jr.
Fred Haise Jr.
Fred Haise Jr.
Lovell är född den 25 mars 1928 och har förutom Apollo 13 även varit kommandomodulpilot på Apollo 8 (1968), befälhavare på Gemini 12 (1966) och pilot på Gemini 7 (1965). I och med sitt deltagande i Gemini 7 var han med om den första rendezvous mellan två bemannade rymdfarkoster. Apollo 8 var det första månuppdraget och det första uppdraget där människor lämnade omloppsbana runt jorden.

Kommandomodulpilot | John Swigert Jr.
Swigert föddes den 30 augusti 1931 I Denver, Colorado. Han dog den 28 december 1982 av cancer. Den enda rymdflygning som Swigert deltog i var Apollo 13 och även det var på håret. För Swigert tillhörde nämligen reservbesättningen, men han fick ersätta Thomas K. Mattingly 72 timmar innan start då NASAs läkare misstänkte att Mattingly hade mässlingen.

Månlandarmodulpilot | Fred Haise Jr.
Haise är född den 14 november 1933 i Biloxi, Mississippi. Precis som Sweigert blev Apollo 13 Haises första och enda rymdflygning. Dock genomförde han landningstester med Enterprise under 1977. Dessa tester gick till så att en Boeing 747 flyg upp och släppte Enterprise som sedan gjorde en friflygning och landning. Allt detta vara tester inför flygningarna med NASAs rymdfärjor.

Uppdraget
Apollo 13 skulle ha landat i Fra Mauro på månen (en landningsplats som fördes över till Apollo 14). Vid uppskjutningen den 11 april klockan 14:13, lokal tid, var allt normalt och det tredje månlandaruppdraget hade börjat. Dem första 56 timmarna av uppdraget gick även dessa utan problem, men så helt plötsligt hördes en kraftig explosion ombord. Tidpunkten för explosionen är fastställt till den 13 april klockan 21:08, amerikanskt öststattid. Senare visade det sig att det var syretank 2 som hade exploderat. Explosion fick till följd att hela ena sidan av kommandomodulen slets loss och att syre och annat bråte åkte ut i rymden. Vid denna tidpunkt befann sig kapseln 321 869 kilometer från jorden.

Det var Swert som sa orden: "Hey Houston, we've had a problem here." Detta följdes sedan av det numera klassiska citatet "Houston, we’ve had a problem..", framfört av Lovell.

Då det inte gick att vända direkt var besättningen tvungen att svänga förbi månen för att komma hem. För att klara detta med de begräsade lager av syre och el ombord var astronauterna tvungen att släcka ner kommandomodulen och bege sig in i månlandarmodulen. Där satt besättningen sedan hela resan hem tills det var dags att gå in i jordens atmosfär. Då startades systemen ombord på kommandonodulen upp igen och månlandarmodulen utdockade från kommandomodulen. Inträdet gick bra och klockan 13:07, amerikanskt öststattid, den 17 april landade kapseln i Stilla Havet.

Alla i besättningen klare sig utan fysiska skador och återvände till jorden mer eller mindre som hjältar. Men utan alla anställda i markkontrollen och sina astronautkollegor, som arbetare dag och natt för att få hem besättningen, hade det varit högst osannolikt att de hade kommit hem igen.

Till dagens dato har inga människor förolyckas i rymden.

Servicemodulen efter explosionen
Servicemodulen som den såg ut efter explosionen.
Alla foton: NASA.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.