Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Themis.
Uppskjutning: 18 feb. 2007 kl. 00:01.
Fönster: 00:01 - 00:19.
Bärraket: Delta II.
Uppdragslängd: minst 2 år
- Mer läsning -

Themis startsida.
Instrument.

www.astrowebb.com
| ESA sonder
USA| THEMIS
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-02-15

Nedan följer en förteckning av instrumenten ombord på varje Themissatellit.

Instrument Data Processing Unit (IDPU)
IDPU kan ses som ett interface som innehåller den mesta elektroniken för de andra instrumenten ombord. Den fördelar även strömmen till de olika instrumenten samt sköter den interna kommunikationen. Detta innebär bland annat att alla kommandon till instrumenten och information från de går via IDPUn.

Artistbild över uppbyggnaden av varje satellit.
Artistbild över uppbyggnaden av varje satellit.
Bild: NASA.

Då de olika instrumenten arbetar under olika spänning fungerar IDPU även som en transformator och fördelare som ser till att varje instrument får den spänning det ska ha.

Electric Field Instruments (EFI)
EFI kommer att avläsa de elektriska strömmarna (plasma) i Jordens magnetfält. Då dessa ändras med tiden är det av stort intresse att mäta dessa strömmar. Med hjälp av två bommar med ungefär tre metar var samt fyra ungefär 25 meter långa kablar kommer instrumentet att kunna ta mättvärden från tre olika riktningar samtidigt.

Då rymdsonden snurrar kommer de fyra kablarna, som har varsin sensor längst ut, att pressas ut från satelliten. Sensorerna kommer att arbeta i par varav ett kommer att ligga ungefär 20 meter från rymdsonden och det andra ungefär 25 meter. Genom att jämföra voltskillnaden mellan de sensorer kan man sedan räkna ut hur stort plasmaflöde det är. Stora elektriska strömmar tyder på mycket plasma medan små elektriska strömmar tyder på lite plasma.

Anledningen till att sensorerna måste befinna sig en bit ifrån satelliten är att man villa förhindra störningar från instrumenten ombord.

Flux Gate Magnetometer (FGM)
FGM kommer att avläsa bakgrundsmagnetfältet för att finna samt ta tid på de plötsliga förändringar som Solstormarna här på magnetfältet. Då man har fem satelliter som mäter detta samtidigt kommer man att kunna se skillnader mellan olika områden och följa stormmens framfart.

Search Coil Magnetometers (SCM)
SCM kommer att mäta små frekvensändringar i magnetfältet för att bedöma och upptäcka den instabilitet som man tror underblåser de stormar som uppstår. Instrumentet kommer att mäta dessa förändringar i tre riktningar för att få en sådan heltäckande bild som möjligt. Området man kommer arbeta inom ligger mellan 0,1 Hz upp till 4 Hz.

Electrostatic Analyzer (ESA)
Artistbild över de 20 markstationerna.
Artistbild över de 20 markstationerna.
Bild: NASA.

Med hjälp av ESA kommer man att mäta antalet joner och elektroner vid en given tidpunkt. Dessa görs för att upptäcka och följa snabba och plötsligt uppkomna energiflöden sin påverkar magnetfältet. Man kommer även att kunna upptäcka de tryckpulser som uppstår när detta sker.

Med hjälp av ESA hoppas man kunna urskilja och dela upp de stormar som uppstår i olika grupper.

Solid State Telescope (SST)
SST kommer också att mäta antalet joner och elektroner, men på en annan nivå. Bland annat kommer man med hjälp av SST kunna föra mer finkänsliga mätningar än med ESA samt kunna rikta in sig på mer inzoomade områden.

Markbaserade instrument
På de 20 markstationer man kommer använda kommer det att finnas Magnetometrar samt kameror. De förstnämnda kommer man använda för att förutse solstormarna medan kamerna kommer att användas till att fotografera Norrskenet. Denna information kommer sedan att jämföras med den som satelliterna samlat in för att upptäcka avvikelser och samband.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.