Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Themis.
Uppskjutning: 18 feb. 2007 kl. 00:01.
Fönster: 00:01 - 00:19.
Bärraket: Delta II.
Uppdragslängd: minst 2 år
- Mer läsning -

Themis startsida.
Instrument.

www.astrowebb.com
| USAs sonder
USA| THEMIS
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-02-18

Themis lyfte natten till söndagen från Kennedy Space Center.
Themis lyfte natten till söndagen från Kennedy Space Center.
Foto: NASA.

Efter ett dygns försening på grund av kraftiga vindar lyfte Themis på söndagen, svensk tid. Nedräkningen inför uppskjutningen, som fick avbrytas inför det första uppskjutningsförsöket på lördagen, genomfördes inför söndagens uppskjutning utan problem. Under stigningen till omloppsbana fungerade alla raketsteg och motorer som de skulle. Uppskjutningen skedde klockan 00:01, svensk tid, på söndagen.

Efter att det andra raketsteget hade återstartas som planerat ungefär 64 minuter efter start och även det tredje steget utfört sitt jobb strax efter började förberedelserna inför separationen av de fem satelliterna. Separationen gick till så att man med hjälp av småraketer på sidorna av rymdfarkosten satte den i en rotationsrörelse. När sedan tillräcklig rotationshastighet hade uppnås släpptes först satelliten i mitten iväg för att några sekunder senare följas av de andra fyra. Separationen skedde 73 minuter efter starten. Alla fem satelliter klarade separationen utan problem och är i skrivande stund på väg mot sina slutgiltiga omloppsbanor.

Nu väntar utfällning av de olika bommar och antenner samt en fullständig systemgenomgång av alla fem satelliter innan den vetenskapliga delen av uppdraget kan börja.

Multimedia
Uppskjutningen av Themis.

2007-02-17

Strax innan start blev lördagens uppskjutningsförsök av Themis inställt. Anledningen var att vindarna på högare nivå var för starka. Beslutet att sälla in dagens försök togs när man skulle återuppta nedräkningen efter det sista planerade uppehållet i nedräkningen.

Vädrets makter gjorde att man flyttade fram uppskjutningen 24 timmar och nytt försök kommer göras klockan 00:01 natten till söndag. Risken för kraftiga vindar på 1 000 meters höjd kvarstår under söndagen.

Hålltider
Lördag 21:26 - Bränsletankningen av första raketsteget börjar.
Lördag 22:11 - Tankningen av flytande syre börjar.
Lördag 23:47 - Det sista planerade uppehållet (10 minuter) börjar.
Lördag 23:57 - Nedräkningen återupptas.
Söndag 00:01 - Start!

2007-02-15

Här syns tre av satelliterna på den plattform som alla fem sitter på under uppskjutningen.
Här syns tre av satelliterna på den plattform som alla fem sitter på under uppskjutningen.
Foto: NASA.

Themis (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms) är tänkt att vara ett två år långt uppdrag där man kommer att studera solvinden, norrskenet och dess påverkan och utbrott. Det man vill studera är de stormar som uppstår titt som tätt när elektroner (solvind) från Solen träffar jordens magnetfält och bland annat ger upphov till Norrsken. Framför allt vill man få reda på är exakt hur dessa stormar uppstår samt hur man bättre kan förutspå de samma. Även det faktum att Norrsken inte sker hela tiden utan bara ibland är en fråga man vill få svar på.

Allt för att bättre kunna skydda astronauter, satelliter och kommunikationsutrustning nere på jorden. Som det är idag vet man inte exakt hur dessa stormar uppstår eller hur de påverkar våran elektronik. Detta rör allt från satelliter, flygplan, kraftförsörjning till datorer och mobiltelefoner.

Om man ska se strikt på det hela är Themis inte en satellit utan det är fem identiska satelliter som kommer skickas upp samtidigt. Dessa fem satelliter kommer sedan att släppas ut på ungefär samma höjd. Det slutgiltiga avståndet till jorden kommer vara mellan ungefär 64 000 kilometer och 192 000 kilometer. Tanken är också att satelliterna kommer att lägga sig i linje över Nordamerika var fjärde dag. Det är under denna tid, som varar ungefär 20 timmar, som den vetenskapliga delen av uppdraget kommer pågå.

Som komplement till satelliterna kommer man ha ett stort antal markstationer på norra halvklotet som också kommer samla in information. Anledningen till att man har fem satelliter är att man måste kunna täcka in ett stort område under kort tid då solvinden förflyttar över stora avstånd på kort tid. Tack vare sättet som satelliterna ligger på och dess inbördes avstånd kommer man att gå ett optimalt täckningsområde.

Themis är uppbyggt efter att man ska klara sig med fyra satelliter med en i reserv. Alla kommer dock användas och även med mindre än fyra fungerande satelliter kommer man att kunna fortsätta uppdraget.

Hålltider
Artistbild över hur satelliterna kommer att ligga var fjärde dag då mätningarna pågår.
Artistbild över hur satelliterna kommer att ligga var fjärde dag då mätningarna pågår.
Bild: NASA.

Fredag 15:00 - Tillbakadragandet av servicetornet börjar.
Fredag 21:30 - Bränsletankningen av första raketsteget börjar.
Fredag 22:15 - Tankningen av flytande syre börjar.
Fredag 23:51 - Det sista planerade uppehållet (10 minuter) börjar.
Lördag 00:01 - Nedräkningen återupptas.
Lördag 00:05 - Start!

Väderprognos
Vid tidpunkten för uppskjutningen kommer det att vara kallt och det finns risk för kraftiga vindar samt moln. När det gäller temperaturen och moln är det inget som kommer påverka uppskjutningen. Vinden är dock en faktor som kan ställa till det. Vindhastigheten vid tidpunkten för uppskjutningen kommer att bero helt på vindriktningen. Reglerna sätter en gräns på 12 meter/sekund. Om vindarna överstiger detta kommer man flytta fram uppskjutningen 24 timmar. Risken för att vädret ska förhindra en uppskjutning är 20 procent. Om det blir en försening på 24 timmar sjunker risken till 10 procent.

Themis-projektet påbörjades i mars 2003 och har under årens lopp stött på flera problem, men den 17 februari är det dags för start. De senaste dagarna har man fått flytta fram uppskjutningen ett par gånger på grund av åska och dåligt väder över Kennedyområdet.

Läs mer om instrumenten ombord >>>

Multimedia
Video över ivägsläppandet.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.