www.astrowebb.com
Lunar Reconnaissance Orbiter 
Uppdrag: Lunar Reconnaissance Orbiter/Lunar CRater Observation and Sensing Satellite.
Uppskjutning: Klockan 23:32 den 18 juni 2009.
Uppskjutningsplats: Startplatta 41.
Uppdragslängd: Minst ett år (LRO). fyra månader (LCROSS).
Bärraket: Atlas V.
Omloppsbana: 30 -216 kilometer.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Info. om instrumenten.
LCROSS.
- Länkar -
Amerikanska rymdsonder
 
Månen| Lunar Reconnaissance Orbiter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-09-12

Artistbild över LCROSS.
Artistbild över LCROSS.
Bild: NASA.

Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) kommer följa med Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) som fripassagerare på LROs uppskjutning. LCROSS består av två delar varav båda kommer genomföra en kontrollerad kraschlandning nära månens sydpol i ett område vid namn Cabeus A. Området som är aktuellt ligger i permanent skugga och enligt tidigare rymdsonder och teorier kan det finnas stora mängder vattenis i detta område. Genom att kraschlanda LCROSS hoppas NASA kunna finna bevis på att vattenis finns genom att analysera det uppkast som kommer skapas av nedslaget.

Nedslagsfasen kommer genomföras i två steg. I det första steget kommer LCROSS släppa iväg Atlasraketens andra raketsteg som kommer att kraschlanda på det bestämda området. Fyra minuter senare kommer flyga igenom det moln av uppkast som nedslaget skapade. Efter detta är det LCROSS tur att kraschlanda i samma krater som raketsteget. På detta sätt hoppas NASA att maximera chansera att finna vattenis.

Ombord på LCROSS finns instrument för att mäta strålning i bland annat det nära infrarödaspektrumet, i synligt ljus samt i det mitteninfrarödaspektrumet.

Båda kraschlandningarna kommer följas från jorden med hjälp av ett flertal teleskop. Enligt NASA ska det räcka med ett 10 - 12 tums teleskop för att se efterverkningarna av nedslaget. Med andra ord finns det en möjlighet för många amatörastronomer att delta i observationsarbetet.

 

Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.