Namn: Christer Fuglesang.
Född: 18 mars 1957.
Födelsestad: Nacka, Stockholm, Sverige.
Medborgarskap: Sverige.
Astronaututbildning: Europa och USA.
Kosmonaututbildning: Ryssland.
Uppdrag: Discovery STS-116 (2006) och Discovery STS-128 (2009).
- Mer läsning -
Discovery STS-116.
Discovery STS-128.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Christer Fuglesang
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


V
älkommen till christerfuglesang.se. Denna sida är den del av Astrowebb som koncentrerar sig på den svenska astronauten Christer Fuglesang och hans två rymduppdrag. På länkarna nedan når du de specifika uppdragssidor som hör ihop med Christer Fuglesang. Längre ner på denna sida finner du information om Fuglesangs långa väntan på sitt första rymduppdrag. Från och med den 1 maj 2010 kommer Fuglesang inneha en chefpost inom ESA.

Trevlig läsning och glöm inte att titta in på rymdfart.se för senaste nytt om rymden.

Christer Fuglesang - åren 1992 till 2006
Christer Fuglesang under träning inför STS-116
Christer Fuglesang under träning inför STS-116.
Foto: NASA.

Christer Fuglesang är Sveriges första och hittills enda astronaut. Han tillhör även en liten skara av personer som har både astronaut- och kosmonaututbildning. För många i Sverige är Fuglesang mest känd som astronauten som aldrig kom iväg. Även när han till slut blev utvald att ingå i besättningen för i STS-116 var det en del som tvivlare på att han skulle få åka. Detta då hans färd försenades nästan fyra år på grund av Columbiahaveriet. Men innan vi tar itu med Fuglesangs första rymdresa hoppar vi tillbaka i tiden till 1992.

För det var 1992 som den då 35-åriga partikelfysiken från Bromma i Sverige blev utvald att ingå i 1992-års astronautklass vid European Space Agency (ESA). Under grundutbildningen tillbringade Fuglesang mycket tid vid astronautcentret i Köln i Tyskland. Han tillbringade även tid i Stjärnstaden i Moskva och i Houston i USA. När grundutbildningen var avslutad blev Fuglesang Sveriges första astronaut inom ESA. Vägen till en rymdflygning var dock lång och så här i efterhand kan konstateras att vägen blev extra lång och krockig på grund av händelser utanför Fuglesangs kontroll.

Nästa stora steg på Fuglesangs långa vandring, efter det att han vara klar med sin grundutbildning, var när han blev utvald att ingå i 1996-års astronautklass hos NASA. Fuglesangs astronautklass går under det inofficiella namnet Sardinerna och deras "valspråk" är "For sardins Space is no problem". Namnet och "valspråket" syftar på att det var ovanligt många personer i 1996-års astronautklass. Att bli uttagen till en av NASAs astronautklasser är en viktig förutsättning för att få komma upp i rymden då det i stort sätt är en krav att ha NASA-utbildning för att flyga med de amerikanska rymdfärjorna.

Samtidigt som Fuglesang genomförde sin astronaututbildning hos NASA var han i Stjärnstaden i Ryssland för att genomgå sin grundutbildning för att bli kosmonaut. Detta ledde fram till att Fuglesang år 1998 både fick examen som uppdragsspecialist på de amerikanska rymdfärjorna och Soyuz Return Commander. Det var i praktiken i och med sin färdiggjorda grundutbildning hos NASA som Fuglesang fick möjlighet att få ett rymdfärjeuppdrag.
Under åren fram till att Fuglesang blev uttagen till en besättning fortsatte han att utbilda sig i USA och Europa samt att arbeta med olika tekniska frågor gällande främst ISS-projektet. Han hann även med en del forskning inom partikelfysiken.

Christer Fuglesang ombord på Discovery i full färd med att fotografera
Christer Fuglesang ombord på Discovery i full färd med att fotografera.
Foto: NASA.

Beskedet att Fuglesang skulle få utföra ett rymduppdrag kom under våren 2002 då han blev uttagen till att flyga STS-116. Som brukligt är blev Fuglesang och hans besättningskollegor uttagna ett år innan planerad uppskjutning. Med andra ord såg det ut som att Fuglesang skulle få göra sitt första uppdrag under senvåren 2003. Verkligheten ville dock annorlunda och i februari 2003 skedde Columbiahaveriet. Haveriet fick till följd att hela rymdfärjeprogrammet försenades och när det väl återupptogs igen hade en extra flygning stoppas in innan STS-116 och efter ännu fler förseningar stod det klart att Fuglesang skulle få vänta till december 2006 innan han fick åka ut i rymden. En försening på nästan fyra år jämfört med den ursprungliga planeringen.

Även in i det sista var det osäkert om STS-116 skulle ske innan 2006-års utgång då NASAs dåvarande regler hindrade att ett rymdfärjeuppdrag pågick över ett årsskifte. Detta då de olika systemen ombord hanterade ett årsskifte på olika sätt vilket ledde till att huvuddatorsystemet ombord startade om sig. Något som inte är så bra om rymdfärjan befinner sig i rymden. NASA löste dock det hela genom att tidigarelägga uppdraget med ungefär en vecka.

Själva uppdraget genomfördes planenligt och till slut fick Fuglesang även utföra en extra rymdpromenad för att reparera en trasig solpanel. I juli 2008 blev han uttagen till sitt andra rymduppdrag - STS-128.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.