Astrowebb
 
MER| Spirit och Opportunity
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

Information om "bilarna" | Läs om Opportunity | Läs mer om Spirit

Senaste nytt >>>

2011-05-25

Spirit med dammiga solpaneler.
Spirit med dammiga solpaneler.

Foto: JPL/NASA.

Efter att ha försökt att få kontakt med marsbilen Spirit i flera månader meddelade Nasa på onsdagen att man har avslutat kampanjen för att återfå kontakt. Sista kontaktförsöket gjordes under onsdagen den 25 maj 2011 men även det var resultatlöst. Senaste gången Spirit hörde av sig var den 22 mars 2010 innan marsbilen gick in i det som skulle visa sig vara den kallaste marsvintern sedan landningen i januari 2004.

Att temperaturen har varit lägre än tidigare har inneburit att elektroniken ombord tagit mer stryk än normalt. Detta tillsammans med att Spirit inte har kunnat alstrat tillräckligt med energi för att hålla sina värmeelement igång blev till slut marsbilens undergång.

Att Spirit höll så länge som hon gjorde var dock långt över förväntan då uppdraget var tänkt att pågå i 90 dagar och de mest optimistiska prognoserna innan uppskjutning tydde på ett år.

I försöken att få kontakt har både rymdsonder i omloppsbana runt Mars används samt Nasas Deep Space Network (DSN). En av anledningarna till att Nasa lägger ner försöken just nu är att både DSN och rymdsonderna vid Mars måste börja förbereddas inför uppskjutningen av Mars Science Laboratory senare i år. Om det finns möjlighet kommer dock Nasa fortsätta lyssna efter Spirit när tillfälle ges.

Gällande Opportunity fortsätter hon att utforska vår röda grannplanet.

2011-03-30

Hoppet om att återfå kontakten med Spirit blir allt mindre. Senast markkontrollen hade kontakt med rymdsonden var den 22 mars 2010 och allt sedan Spirit rent teoretiskt har fått tillräckligt med solljus för att kunna ladda sina batterier har Spiritteamet gjort flera fruktlösa försök att få kontakt. Nu i veckan har taktiken ändras och från och med nu utgår teamet ifrån att huvudmottagaren inte fungerar och kommer därför testa olika andra kommunikationssätt med rymdsonden.

Spiritteamet räknar med att kommunikationsförsöken kommer fortgå i ett par månader till och om ingenting har hörts av då kommer Spirit anses förlorad.

Anledningen till att Spirit med största sannolikhet inte har vaknat upp efter sin tredje vinter på Mars beror på att Spirit för att spara elenergi var tvungen att delvis stänga av sina värmebatterier. Att denna manöver skulle vara riskfylld, då elektroniken kan ta skada av låga temperaturer, var känd innan men det fanns inga andra alternativ. Att Spirit hamnade i en situation där rymdsonden inte kunde vinkla sina solpaneler i optimal vinkel mot solen var på grund av att rymdsonden körde fast i maj 2009.

2011-01-04

Idag, den 4 januari 2011, är det sju år sedan rymdsonden Spirit landade på Mars. Spirits sjunde årsdag kommer dock i skuggan av att markkontrollen inte har haft kontakt med rymdsonden under dem senaste nio månaderna. Kontakten med Spirit avbröts planenligt i mars då rymdsonden gick in i vintervila då solen stod för lågt på himlen för att kunna ladda Spirits batterier optimalt. Det ovanliga denna gång är dock att Spirit inte stod i ett optimalt läge efter att rymdsonden kört fast.

Då Spirit är programmerad att höra av sig så fort batterierna är tillräckligt uppladdare är tystnaden oroande. Om inte Sprit har hört av sig senast i mitten av mars är sannolikheten stor att rymdsonden gått förlorad. Anledningen är är att det är i mars som Spirit kommer ha maximalt med solljus vilket gör att om hon inte hör av sig betyder att hon inte klarade av vintern. Senaste gången markkontrollen hörde något från Spirit var den 22 mars 2010.

Gällande Opportunity fortsätter hon sin färd mot Endeavour utan problem.

2010-10-28

Fast att rymdsonden Spirit har kört fast fortsätter hon att leverera vetenskapliga data till forskarteam världen runt. Nu senast handlar det om att Spirit funnit bevis på vatten när markytan. Vattnet ifråga härstammar troligtvis från smält snö och is som har täkt planetens yta i närtid. Det är genom att studera förekomsten av olika kemikalier i marken som forskarteamet kommit fram till att det förekommer nutida snösmältning på Mars.

De aktuella mätningarna gjordes innan Spirit inledde sin vintersömn i slutet av mars i år. Ännu är det osäkert om rymdsonden kommer kunna återuppväckas ur sin dvala, detta då Spirit ännu använder all tillgänglig solenergi åt att ladda sina batterier. 

2010-07-23

Opportunity
Opportunity.

Foto: JPL/NASA.

Spirit är fortfarande i sin vintersömn men Spiritteamet räknar med att man ska kunna få kontakt med rymdsonden i september eller oktober. Den exakta tidpunkten är dock inte känd och tidpunkten är en uppskattning utifrån kända faktorer. Med andra ord kan det bli borde senare eller tidigare, det finns även en risk att kylan under vintern har skadat Spirit så allvarligt att rymdsondens elektronik inte längre fungerar. Även om NASA skulle få kontakt med Spirit är det sedan tidigare klart att Spirit inte kan förflytta sig, detta sedan en fastkörning tidigare.

Anledningen till att Spirit befinner sig i vintervila är att positionen som rymdsonden befinner sig på inte är optimal när det gäller att infånga solljuset. Med andra ord får solpanelerna inte tillräckligt med solljus för att kunna producera elektricitet. Senast Spirit kommunicerade med markkontrollen var den 22 mars i år, sedan dess har det varit tyst. Även om vintern nu vänt och solen når högre upp över horisonten för varje dag kommer det som sagt dröja några månader till innan solen står tillräckligt högt för att solpanelerna ska gånga in tillräckligt med solljus för att producera elektricitet. Det är först då vi kommer få veta om Spirit fortfarande lever och kommer slå Opportunitys rekord som den rymdsond som varit operativ längst tid på Mars.

2010-05-21

Den 18 maj slog Opportunity ett 28 år gammalt rekord då rymdsonden blev den rymdsond som varit operativ på Mars längst. Det tidigare rekordet innehölls av Viking 1 som anlände till vår röda granne på 1970-talet. Opportunity kommer dock förhoppningsvis inte hålla rekordet allt för länge då hennes systersond Spirit förhoppningsvis kommer vakna ur sin vinterdvala senare i år. Anledningen till att Spirit, som anlände till Mars innan Opportunity, inte får rekordet är att markkontrollen inte haft kontakt med rymdsonden sedan den 22 mars i år. Detta då vintern gör att Spirits solpaneler inte kan leverera tillräckligt med elenergi för att hålla rymdsonden igång.

Förhoppningsvis kommer Spirit klara vintern och kunna fortsätta sin utforskning av Mars. I sådana fall får Opportunity nöja sig med en andra plats.

2010-02-16

Fotografi taget från Spirit den 8 februari 2010.
Fotografi taget från Spirit den 8 februari 2010.

Foto: JPL/NASA.

Spirit är nu bara några veckor från att gå in i viloläge inför vintern på Mars södra halvklot. Förutsättningarna inför denna vinter inte optimala för strövaren då Spiritteamet inte kunnat få solpanelerna i optimal vinkel mot solen. Istället för att vara riktare mot norr har solpanelerna en vinkel på 9 grader åt söder. En sista förflyttning inför vintern gjordes den 8 februari 2010 (sol 2169) och sedan den 15 januari 2010 (sol 2145) har Spirit förflyttat sig 34 centimeter åt syd-sydväst. På grund av terrängen har dock solpanelernas vinkel inte förbättras.

I och med att vinkeln gör att Spirit inte kommer ha tillräckligt med elektricitet för att hålla igång alla system ombord väntar markkontrollen med att Spirit kommer vara otillgänglig i flera månader i sträck. Detta "ultraviloläge" innebär att alla system ombord i stort sätt stängs av förutom en klocka och batterierna.

Batterierna kommer fortsätta laddas och tack vare klockan kommer Spirit vakna upp en kort stund varje dag för att kolla om det finns tillräckligt med kraft för att avbryta "ultraviloläget". Om det inte finns tillräckligt med kraft i batterierna kommer Spirit fortsätta viloläget. Det hela kommer sedan upprepas varje dag tills dess att Spirit kan avbryta viloläget. Vid olika tidpunkter under viloläget, när batterierna tillåter, kommer Spirit att kontakta markkontrollen för att tala om att hon lever. För att Spirit ska veta när det finns möjlighet att kontakta markkontrollen via exempelvis rymdsonden Space Odyssey kommer ett schema med tillgängliga kontakttider laddas upp till Spirit. Detta schema sträcker sig in en bra bit på 2011.

Om det vill sig riktigt ila kan marsvintern slå så att Spirit inte kommer vakna upp mer.

2010-01-26

Spirit.
Spirits robotarm.
Foto: JPL/NASA.

Det verkar nu som att Spirit inte kommer att köra runt nåt mer på Mars. Detta betyder dock inte att strövarens vetenskapliga uppdrag är slut men istället för att köra runt kommer Spirit nu att vara mer eller mindre stationär. Lite mer körning kommer det dock bli då Spiritteamet kommer skicka upp kommandon om att backa för att optimera solpanelens vinkel mot solen. Spiritteamet räknar med att kunna utföra körmanövrar under ungefär tre veckor till innan det inte finns tillräckligt med elkraft kvar ombord. Körningar kommer dock inte att kunna utföras varje dag. I dagsläget är solpanelen vinklad ungefär nio grader åt söder och för att överleva vintern måste panelen vara riktad mer mot norr.

Det främsta skälet till att Spiritteamet inte tror att Spirit kommer köra runt något mer är att strövaren har gått från att vara en sexhjuling till att vara en fyrhjuling nu när både det bakre och det främre högra hjulen inte fungerar längre. Detta gör att även om Spirit skulle komma loss skulle det vara besvärligt och komplicerat att köra runt.

Prioritet nummer ett i dagsläget är att optimera vinkeln mot solen för att maximera Spirits chanser att överleva marsvintern som är på väg. För att fortsätta vara vaken förbrukar Spirit ett minimum av 160 wattimmar om dagen. När solen inte klarar av att ladda solpanelerna med dessa wattimmar varje dag börjar Spirit ta kraft från batterierna. När det sedan inte finns tillräckligt med elkraft i batterierna kommer Spirit gå in i viloläge. Viloläget innebär att alla system ombord i stort sätt stängs av förutom en klocka och batterierna. Batterierna kommer fortsätta laddas och tack vare klockan kommer Spirit vakna upp en kort stund varje dag för att kolla om det finns tillräckligt med kraft för att avbryta viloläget. Om det inte finns tillräckligt med kraft i batterierna kommer Spirit fortsätta viloläget. Det hela kommer sedan upprepas varje dag tills dess att Spirit kan avbryta viloläget. Vid olika tidpunkter under viloläget, när batterierna tillåter, kommer Spirit att kontakta markkontrollen för att tala om att hon lever. Under dessa perioder kommer det även finnas möjlighet för markkontrollen att kontakta Spirit.

Självporträtt.
Självporträtt.
Foto: JPL/NASA.

Enligt beräkningar kommer Spirit gå in i viloläget i mars/april för att vakna upp och fortsätta sitt vetenskapliga uppdrag i augusti/september. Under viloperioden kommer Spirits utsättas för temperaturer på ner till minus 45 grader Celsius, detta är på gränsen till vad strövaren tål.

När det gäller vetenskapliga uppdrag finns det ett som har högre prioritet än andra. Detta uppdrag går ut på att noga följa radiosignalen från Spirit för att kunna fastställa strövarens position med stor exakthet. Då Spirit kommer stå still kommer förändringarna i denna position motsvara planeten Mars rörelser både på himlen och dess wobbling runt sin egen axel. Planetens position på himlen är lätt att följa på andra sätt men just wobblingen runt axeln har aldrig tidigare kunna följas under en längre period. Genom att kartlägga wobblingen under en lång period, minst ett halvår, kommer forskarna kunna fastställa om Mars har en solid eller flytande järnkärna. Detta då wobblingen kommer vara olika beroende på om kärnan är flytande eller solid. Liknande uppdrag utfördes både med Mars Pathfinder och Vikingsonderna men begräsad tid respektive störningar i radiosignalerna drog ner exaktheten i mätningarna.

När det gäller Opportunity fortsätter hon sin utforskning av Mars och sin resa mot Endeavourkratern.

Sex år  på 70 sekunder
 
Video
NASA Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology

2010-01-21

Arbetet med att försöka få marsströvaren Spirit fri fortsätter och den senaste veckan har Spiritteamet provat att köra strövaren baklänges (söderut). Baklängeskörningen är den första sedan april förra året då denna teknik provades strax efter att Spirit kört fast. Även om tiden börjar bli knapp för att få ut Spirit innan vintern sätter in måste strövaren i alla fall få en bättre vinkel mot solen för att kunna ladda sina batterier.

Den 14 januari 2010 (sol 2045) genomfördes årets första baklängeskörning. Manövern var lyckosam och totalt förflyttade sig Spirit tre centimeter bakåt och en centimeter uppåt. För att förflytta sig denna sträcka snurrade hjulen totalt motsvarade 30 meter i sex femmeters omgångar. Precis som tidigare fungerade inte höger fram- respektive bakhjul. Mer positivt med denna förflyttning är att det är första gången sedan utbrytarförsöken började som Spirit förflyttat sig uppåt och det är även första gången som vinkeln mot solen har förbättras.

Nästa körning skedde den 16 januari 2010 (sol 2047) och även denna var körningen uppdelad i sex delar á fem meter var. Totalt förflyttade sig Spirit 3,5 centimeter bakåt och 0,3 centimeter uppåt. Jämfört med var Spirit befann sig i höstas när utbrytarförsöken började har hon rört sig 3,5 centimeter bakåt. Med andra ord är det långt kvar innan Spirit är ute ur sin sandfälla.

Spirits senaste körning skedde den 19 januari 2010 (sol 2050) och även denna gång var det bakåt som gällde. Manövern avbröts dock innan den var färdig då det mittersta vänstra hjulet låste sig. Varför detta skedde vet Spiritteamet inte i dagsläget och det behövs fler diagnostiska tester innan nya kommandon kommer skickas upp till Spirit.

2010-01-14

Blir Spirits sexårsdag hennes sista?
Blir Spirits sexårsdag hennes sista?
Foto: JPL/NASA.

Året är nytt men samma gamla problem fortsätter för Spirit och nu börjar tiden bli knapp då vintern närmar sig. Som Astrowebb rapporterat om tidigare har Spirit problem med både sitt främre och bakre högerhjul. När det gäller det förstnämnda var dess senaste rörelse den 16 december 2009 (sol 2117) och för det senare 28 november 2009 (sol 2099). Detta betyder att under dem senaste utbrytarförsöken har Spirit endast haft fyra fungerande hjul.

Strövarens senaste försök att köra sig fri gjordes den 12 januari 2010 (sol 2143) och precis som ett försök i slutet att förra året handlade det om små rörelser på hjulen. Inga av dessa försök gjorde dock någon större skillnad och Spiritteamet arbetar nu med att ta fram en plan för strövarens fem sista försök. Tanken är att köra baklänges och med hjälp av robotarmen forma marken framför det enda fungerande hjulet som armen når. Manövern beräknas ta flera dagar att genomföra.

Om försöken inte blir framgångsrika kommer Spiritteamet rikta in sig på att få Spirits solpaneler i optimal vinkel mot solen. Huruvida detta kommer att vara tillräckligt för att Spirit ska klara vintervilan är osäkert.

Tidigare denna månad firade Spirit sex år på Mars.

2009-12-18

Ett diagnostiskt test den 12 december (sol 2113) fick ett överraskande resultat. Under testet mättes bland annat resistansen på alla hjul. När det gällde det bakre högra hjulet som slutade fungera för drygt två veckor sedan hände inget häpnadsväckande dock visade det främre högra hjulet livstecken. Detta var överraskande då det aktuella hjulet slutade fungera den 13 mars 2006. Livstecknen bestod bland annat i att hjulet snurrade runt. Vad som orsakare att hjulet slutade fungera för över tre och ett halvt år sedan har aldrig fastställts och att det nu visar livstecken är mycket förvånande.

Under dem kommande dagarna efter att det främre högra hjulet rört på sig genomförde Spiritteamet flera analyser för att bättre förstå läget. Den 16 december var det sedan dags för ytterligare ett körtest. Operationen var dock tvungen att flyttas fram en dag på grund av att analyser efter testet den 12 december visade att det förekom läckströmmar till strövarens chassi, något som inte ska förekomma. Läckströmmarna kommer från motorerna som styr hjulen och uppmätes till mellan 5 och 25 volt. Vad som orsakar läckströmmarna är inte känt.

Situationen ansågs dock hanterbar och den 16 december (sol 2117) skickades kommandon till Spirit för att genomföra en körning i fyra steg. Resultatet av testet blev att det främre högra hjulet snurrade under tre av fyra steg medan det bakre högra hjulet inte rörde sig alls, övriga fyra hjul fungerade normalt. Totalt snurrade hjulen motsvarande tio meter vilket förflyttade Spirit två millimeter framåt och fyra millimeter bakåt. Då det främre högra hjulet slutade att fungera under det fjärde steget tror teknikerna att det inte finns några större chanser att hjulet ska komma tillbaka på heltid.

Planen för framtiden är att genomföra ännu en körning i fyra steg, det bakre högra hjulet kommer dock köras separat.

2009-12-11

Här syns Spirits robotarm.
Här syns Spirits robotarm.
Foto: JPL/NASA.

Spirit fortsätter att stå still i sin sandfälla medan tekniker undersöker det ena högerhjulet. Nu senast har olika diagnostiska test genomförts för att få en uppfattning om hur hjulet och dess motor beter sig. I testerna har även verktyget rock abrasion tool (RAT) varit inblandad då verktyget delar samma motor som det aktuella hjulet. Testerna har hittills visat att RAT fungerar normalt medan hjulet inte gör det. Bland annat handlar det om att hjulet uppvisar ett högre motstånd och en högre temperatur än normalt. Det är ännu inte klart exakt vad som hindrar hjulet från att fungera men klart är i alla fall att det inte fungerar att snurra hjulet bakåt. Om hjulet fungerar framåt vet inte Spiritteamet då detta inte har testas efter att bakåtkommandona inte gav något.

Hur Spiritteamet ska gå vidare är inte helt klart men troligen kommer fler diagnostiska tester genomföras för att se hur mycket motstånd som hjulet möter. Teamet funderar även på att öka strömmatningen till hjulet för att se om något händer. Samtidigt som denna plan är under utveckling undersöks om Spirit skulle kunna klara sig på fyra hjul. Sedan 2006 har Spirit kört runt på fem hjul och en förlust av ett ytterligare hjul kan sätta stopp för Spirits fortsatta karriär.

Om det inte var nog med att en eventuell förlust av ett andra hjul kan stoppa Spirit är vinkeln som Spirit och dess solpaneler har i dagsläget inte optimal. Vinkeln gör att det kan bli svårt för Spirit att klara den kommande vintern, som börjar i vår, om inte rymdsonden kan flyttas. Eventuellt kan det räcka med en liten förändring av vinkeln för att få tillräckligt med solljus till solpanelerna.

2009-12-02

Spiritteamet fortsätter att försöka få sin strövare fri. I lördags, den 28 november (sol 2099) stötte teamet dock på nya problem. Som flera gånger innan hade markkontrollen planerat att genomföra en tvåstegskörning. Kommandon skickades upp till Spirit och rymdsonden satte igång sina hjul. Rätt omgående stannade dock all aktivitet då det ena högerhjulet slirade. Samma sak hände under sol 2092 men skillnaden denna gång är att det hela troligen beror på hjulets framdrivningsenhet snarare än terrängen.

För att komma fram till mer exakt vad som orsakare det hela arbetar Spiritteamet med att ta fram ett antal diagnostiska test. Dessa test kommer skickas upp till rymdsonden tidigaste under onsdagen och sedan beror det på resultatet hur nästa steg ser ut.

Innan Spirit stannade hade hjulen snurrat motsvarade 1,8 meter och rymdsonden hade rört sig 0,5 millimeter framåt, 0,25 millimeter till vänster och 0,5 millimeter neråt. Totalt på alla manövrar har hjulen snurrat motsvarande 9,5 meter och rymdsonden har rört sig 16 millimeter framåt, 10 millimeter till vänster och 5 millimeter neråt.

2009-11-27

Opportunity tar självporträtt.
Opportunity tar självporträtt.
Foto: JPL/NASA.

Den 24 november (sol 2095) fortsatte arbetet med att få Spirit fri. Nya körkommandon skickades upp till rymdsonden efter att kontroller visat att det bakre högra hjulet var okej. Totalt snurrade alla hjul motsvarade 1,5 meter. I faktisk körsträcka blev 2,1 millimeter framåt och 1,1 millimeter till vänster. Total körsträcka hittills för Spirit under "fritagningsförsöken" är 15,7 millimeter framåt och 9,9 millimeter till vänster.

Under helgen kommer en till tvåstegskörning att ske men först på måndag kommer manövern att utvärderas.

2009-11-23

På lördagen (sol 2092) fortsatte arbetet med att få Spirit fri. Även denna gång var körningen uppdelad i två steg och det första steget genomfördes planenligt. Under det andra steget stannade dock Spirit efter att det bakre högra hjulet stannade. Spiritteamet tror dock inte att det ska handla om ett mekaniskt fel utan att orsaken till stoppet var att hjulet kom efter den förväntade rotationshastigheten

Vid tidpunkten för stoppet hade hjulen snurrat motsvarade 4 meters körning. Förflyttningen, mätt på centrum av rymdsonden, är 4 millimeter framåt, 3 millimeter till vänster, och 3 millimeter bakåt. Under dem kommande dagarna kommer Spiritteamet undersöka mer noggrant vad som hänt och även utvärdera om någon skada kan ha uppstått. Nästa körning av Spirit beräknas ske tidigaste på onsdag.

2009-11-19

Under torsdagen (sol 2090) gjordes ett andra försök att påbörja arbetet med att få Spirit fri. Precis som tidigare i veckan skickades körkommandon till rymdsonden. När Spirit sedan på torsdagskvällen skickade en statusuppdatering stod det klart att hon hade rört på sig. Total förflyttning, räknat på mitten av farkosten, var 12 millimeter framåt, sju millimeter åt vänster och 4 millimeter bakåt. Spirits lutningsvinkel hade ändrades med 0,1 grader.

För att förflytta sig denna sträcka snurrade hjulen motsvarande 2,5 meter. Markkontrollens tanke var att även en andra fas av förflyttning skulle ske men då teknikerna satt en gräns på max en centimeters förflyttning skedde inte detta steg. Anledningen var att Spirit ansåg att denna gräns hade uppnåtts. Även om torsdagens förflyttning var kort är det en början på en flera månader lång process.

Spirit rör på sig!
Spirit rör på sig!
Foto: NASA/JPL-Caltech.

2009-11-18

På onsdagen mottog markkontrollen resultatet från det första försöket att frigöra Spirit. Resultatet var negativt men inte oväntat. Spirit hade mottagit körkommandot som planerat och börjat köra, körturen varade dock bara i en sekund innan rymdsonden stannade. Anledningen var att minst ett av Spirits hjul hade en kraftigare lutning än vad MER-teamet utgått ifrån. Utgången var inte helt oväntad då teknikerna medvetet hade varit försiktiga och lagt in ett kommando som skulle stoppa manövern om den verkliga lutningen var mer än en grad från den förväntade.

Manövern var inte helt misslyckad då MER-teamet nu vet mer exakt i vilket läge som hjulen står i. Arbetet med att frigöra Spirit kommer fortsätta och desto mer MER-teamet får reda på om Spirits läge desto mer liberala körregler kan teamet ha.

2009-11-12

Höger bakhjul har kört ner sig.
Höger bakhjul har kört ner sig.
Foto: NASA.

Efter att ha skickat kommandon till Spirit att formatera sitt flashminne fick Spiritteamet på torsdagen bekräftelse på att minnet nu fungerar normalt. Förhoppningsvis har formateringen löst minnesproblemet långsiktigt. Arbetet med att få Spirit tillbaka till normala operationer är dock inte slut ännu och på måndag börjar arbetet med att försöka få loss Sprit från den grop som dem högra hjulen har kört ner i. Tanken är att skicka körkommandon under måndagen vilket gör att Spirit kommer försöka utföra dem under tisdagen. Det första resultatet av körningen kommer även dem att komma in under tisdagen. Även om körningen är lyckosam är det bara den första av många korta förflyttningar innan Spirit kan vara fri.

Planen som Spritteamet kommit fram med är att köra tillbaka Spirit samma väg som rymdsonden körde ner i gropen. Detta då teamet anser det vara enklare att köra i gamla hjulspår än att köra upp nya samtidigt som det är en uppförbacke. Om det inte vore nog med att Spirit kört ner sig finns det ett gäng stenar under sonden, varav minst en troligen nuddar underredet. Om det vill sig riktigt ila kan en eller flera stenar fastna eller skada underredet på Spirit när hon börjar röra på sig. I bästa fall kommer stenen att ramla omkull när Spirit börjar köra.

Huruvida teamet kommer lyckas med att få loss Spirit vet ingen men planen är att försöka fram till början av februari. Om Spirit inte är loss då kommer en kommitté gå igenom situationen, utvärdera eventuella framsteg och sedan ta ett beslut om "utbrytningsförsöken" ska fortsatta eller om Spirit ska få vara kvar där den är.

Om Spirit inte skulle komma loss, vilket det finns en stor risk för, kommer uppdraget inte att avslutas. Istället kommer Spirit använda sina instrument för att utforska sitt närområde, något som den redan har gjort delvis under tiden den stått still. Som tur i oturen har Spirit fastnat exakt på randen till en gammal nedslagskrater, vilket gör att det finns många olika materiallager att undersöka. Om Spirit inte kommer loss innan nästa marsvinter finns det en risk att solpanelerna inte kommer kunna producera tillräckligt med elenergi för att hålla sonden vid liv.

Anledningen till att Spiritteamet inte såg att marken var instabil berodde på att det översta lagret bestod av en tunn skorpa som gav efter när Spirit körde över. Under denna tunna skorpan fanns sedan det lösa material som Spirit kört ner i.

När det gäller Opportunity fortsätter hon sin utforskning av Mars utan större bekymmer.

2009-11-09

Sanningens ögonblick börjar närma sig för flera av NASAs marssonder. När det gäller marsbilen Spirit räknar MER-teamet med att en gammal strategi ska få tillbaka rymdsonden till det vetenskapliga arbetet. Under oktobermånad arbetare teamet med att återställa sondens X-band och återfå full funktion på Spirits höghastighetsantenn. Utan antennen är det inte möjligt att överföra all den vetenskaliga data som samlas in. Problemet löstes efter att datakommandon om att rensa X-bandet hade skickas upp och tagits emot av rymdsonden.

Nästa problem att vara på väg att få en lösning är det flashminnesproblem som gör att det inte går att lagra data på det aktuella minnet. Flashminnet används som rymdsondens långtidsminne och är nödvändigt för att Spirit ska kunna behålla data under natten då rymdsonden går ner i viloläge. Tillfälligt har minnesproblemet kringgåtts genom att använda Spirits RAM-minne istället. Detta gör dock att all data måste skickas från rymdsonden varje kväll innan viloläget går in. Mer permanent tänker MER-teamet lösa flashminnesproblemet genom att formatera det aktuella minnet. Metoden har används innan, med framgång, när ett liknande problem med flashminnet uppstod strax efter att Spirit landat på vår röda grannplanet i januari 2004.

2009-09-15

"Block Island".
"Block Island".
Foto: NASA.

Arbetet med att finna det bästa sättet att få loss Spirit från den sandfälla där hon fastnat har visat sig vara svårare än tidigare trott. Förutom att använda en annan modellkopia av marsbilarna med en annan vikt för att bättre simulera förhållandena på Mars har nu MER-teamet även börjat köra datasimuleringar av övningarna. Datasimuleringarna bygger på dem tester som genomförts den senaste tiden och syftet är att få fram data på hur manövrarna som provats skulle få Spirit att bete sig. Det som gör att Spirit beter sig annorlunda än kopiorna på jorden är att gravitationen på Mars är lägre än den på jorden.

Som det ser ut i dagsläget kommer datasimuleringarna fortsätta ett tag till och tidigaste datum för körkommandon till Spirit är oktober. Det är dock inte helt osannolikt att det kan ta längre tid med tanke på att MER-teamet vill vara säkra på att inte förvärra situationen för Spirit. Om det inte vore nog med problem för Spirit fortsätter även den sandstorm som startade i augusti att fördunkla himlen över området där Spirit befinner sig. Det hela går dock åt rätt håll och Spirit kan fortsätta med att utforska sitt närområde.

När det gäller Spirits systersond Opportunity fortsätter hon sin utforskning av Mars och den senaste tiden har spenderas med att utforska "Block Island". "Block Island" är en meteorit som forskarna hoppas ska ge mer ledtrådar om Mars förflutna. Opportunity har hittills kört över 17 200 meter medan Spirit står kvar på drygt 7 7000 meter.

2009-08-27

Två marsbilar är bättre än en.
Två marsbilar är bättre än en.
Foto: NASA.

För att bättre förstå hur Spirit ska kunna frigöras har MER-teamet tagit in en till kopia av marsbilarna för att kunna utföra fler tester. Skillnaden mot den kopian som används hittills är att den nya är lättare och således på ett bättre sätt motsvarar Spirit. Detta då den lägre gravitationen på Mars påverkar Spirit annorlunda än om rymdsonden kört runt på jorden. Genom att jämföra resultaten mellan de två modellerna hoppas MER-teamet få en bättre bild över hur Spirit kommer reagera på olika scenarium.

Båda bilarna kommer nu att testköra båda modellerna i den uppbyggda miljön som finns för att simulera området där Spirit kört fast.

2009-08-20

Under hela sommaren har personal på Jet Propulsion Laboratory (JPL) arbetat med att få fram vilket sätt som är bäst för att få loss Spirit. Bland annat har den fullskalemodell av marsbilarna som centret har körts fram och tillbaka i den sandlåda som har tillverkas för ändamålet. I veckan har nästa fas inleds där resultaten som kommit fram i tidigare test ska verifieras genom långtester.

Bland annat ska testmodellen köras flera hundra meter utan att stanna samt genomföra flera svängar under manövern. Totalt räknar man med att modellen kommer vara igång i minst en vecka istället för enstacka dagar som gällt innan. Anledningen till testet är att se om bilen klarar av att köra längre sträckor med dem kommandon som teamet planerar att skicka upp till Spirit. Om allt faller väl ut kan kommandona sändas till Spirit under den andra veckan i september.

Under månaderna som Spirit suttit fast har rymdsonden använt sin robotarm för att ta prover på omgivningen.

2009-06-28

Sandblandnings pågår.
Sandblandning pågår.
Foto: JPL/NASA.

Med start nästa vecka räknar NASA med att personal på Jet Propulsion Laboratory (JPL) ska börja en tre veckor lång simulering med målet att finna en utväg för Spirit. Marsbilden Spirit har suttit fast i ett område med lös sand sedan börja av maj i år. För att finna en väg ut ur roverens sandfälla har arbetare på byggt upp en box som ska fyllas med sand som liknar den som Spirit kört ner i.

Genom att bland annat fotografera under rovern har Spiritteamet kommit fram till att det inte finns några fysiska hinder, mer än sanden, som hindrar Spirit från att köra upp från den grop den befinner sig i. Detta är en glädjande nyhet då det tidigare hade visat sig att en liten sten satt fast på undersidan av Spirit.

Under tiden sedan det stod klart att Spirit kört fast har Spiritteamet arbetet på att återskapa den speciella sand som Spirit har kört fast i samt ta fram metoder för simuleringen. Till sin hjälp har man tidigare erfarenheter från Opportunity och sandboxen. Sandboxen är 2,4 meter gånger sex meter och har en lutning på sex procent. Lutningen motsvarar den lutning som är i området där Spirit kört fast. Blandningen av materialet för att få fram den perfekta sanden påbörjades i fredags.

Under den kommande simuleringen kommer en kopia av marsbilarna användas för att pröva olika metoder att köra upp rovern från sin sandfälla. Om allt går enligt planerna räknar NASA med att Spirit kommer kunna lämna sin sandfälla i slutet av juli.

2009-05-12

Fotografi taget under sol 1899 som visar hur Spirit kört fast i sanden.
Fotografi taget under sol 1899 som visar hur Spirit kört fast i sanden.
Foto: JPL/NASA.

Efter att ha fungerat felfritt sedan slutet av april har Spirit än en gång råkat ut för problem. Denna gång handlar det om att Spirit kört fast i den lösa sand som finns i körområdet. Fastgörningen har fått ansvariga att helt avstå från att förflytta Spirit innan en lösning på situationen har hittas. En del av problemlösningen består i att simulera situationen nere på jorden med hjälp av den kopia av marsbilarna som finns. Roverteamet har även använt instrumenten ombord på rymdsonden för att kartlägga närområdet.

Om det inte skulle vara nog med att hjulen och därmed Spirit har kört ner sig ordentligt i sanden har rymdsonden sedan tre år tillbaka endast fem hjul som fungerar. Detta gör att en manöver för att komma upp försvåras och styrningen försämras. Teknikerna är även oroliga att Spirit kan ha sjunkit ner så långt att stenar kan hamna under rymdsonden och således försvåra en manöver.

Hur länge det kommer ta innan Spirit kan göra ett försök att ta sig ur sin situation är i dagsläget okänt. Den enda ljuspunkten är att vindar har rengjort solpanelerna vilket ger rymdsonden mer energi och således förlänger tiden som NASA har på sig att finna en lösning.

2009-04-27

På denna bild, hopsatt av flera fotografier tagna i slutet av oktober, smälter Spirits solpaneler nästan helt ihop med bakgrunden.
På denna bild, hopsatt av flera fotografier tagna i slutet av oktober 2007, smälter Spirits solpaneler nästan helt ihop med bakgrunden.
Foto: JPL/NASA.

I torsdags genomförde rymdsonden Spirit sin första förflyttning sedan den 8 april. Sträckan som Spirit körde var blygsamma 1,7 meter men med tanke på problemen som rymdsonden haft den senaste tiden var körningen en stor framgång. Bland annat har Spirit misslyckas med att spara ner data till sitt flashminne tre gånger dem senaste två veckorna. Förutom detta har det även varit tre oförklariga omstarter av huvuddatorn ombord, den 11, 12 respektive 18 april. Om inte detta skulle vara nog har Spirit även misslyckas med att "vakna upp" vid tre kommunikationspass under samma period.

Vad det är som orsakat problemen är fortfarande okänt med tekniker och annan personal arbetar för fullt med att fastställa grundorsaken. Beslutet att skicka körkommando till Spirit togs efter noggranna analyser över vad som skulle kunna hända. En teori som finns är att Spirit, som opererat 20 gånger längre tid än planerat, börjar visa tecken på ålderdom. Bland annat kan den komiska bakgrundsstrålningen under årens lopp påverkat elektroniken ombord.

Undersökningen om vad som kan ha hänt kommer fortsätta och förhoppningsvis kommer projektgruppen ha kommit närmare ett svar i slutet på veckan.

2009-04-14

Under helgen den 11 till 12 april startare Spirit om sin dator ombord två gånger utan anledning. Enligt projektmanagern John Callas är det inte kartlagt varför datorn startades om men det finns en liten misstanke om att en rutinuppdatering av mjukvaran ombord tidigare i år kan ha orsakat det hela. En motsägelse mot detta är dock att Opportunity fick samma uppdatering och hon har inte visat några tecken på problem.

Trots dem oplanerade omstarterna ska kommunikationen mellan Spirit och markkontrollen skett normalt under helgen, dock med några mindre avbrott som ska bero på omstarterna. Även rymdsondens solpaneler, batterier och övriga system ska fungera normalt. Callas påpekar att det hela kan bero på en sådan enkel anledning att Spirit börjar bli gammal och således kan drabbas av åldersbetingade problem. En utredning har dock inleds för att om möjligt finna grundorsaken till omstarterna. Någon fara för uppdraget ska det i dagsläget inte finnas.

När det gäller Spirits uppdrag arbetar rymdsonden med att finna en väg från området "Home Plate" där rymdsonden har tillbringat vintermånaderna. När det gäller Opportunity finns det inga problem rapporterade och rymdsonden fortsätter sin färd mot den 22 kilometer stora kratern Endeavour. På sin färd har Opportunity fått hjälp av vinden som för ett tag sedan blåste bort sand från rymdsondens solpaneler vilket ökade energiproduktionen med 40 procent.

2009-02-03

Spirit tar sig en titt i omgivningarna
Spirit tar sig en titt i omgivningarna.
Foto: NASA.

Efter att markkontrollen har genomfört en felsökning av Spirit skickades körkommandon till rymdsonden under lördagen. Spirit tog emot ordern och började köra framåt. Färden slutade dock efter ungefär 30 centimeter då höger framhjul körde emot en sten. Det är just höger framhjul som i flera år inte fungerat och varit fastlåst i ett läge. Ny körkommandon om ändrad körriktning skickades till Spirit under måndagen.

Under felsökningen som pågått har teknikerna kommit fram till att Sprits accelerometer, som används för att bestämma rymdsondens läge, har ett fel som gör att den räknar fel på tre grader. Detta förklarar det fenomen som inträffade under sol 1800 då Spirit inte kunde lokalisera solen på himlen utan hamnade tre grader fel. Exakt vad det är som orsakare det hela är okänt men det verkar vara ett övergående problem. En teori är att minneskretsarna ombord kan ha störs av kosmisk strålning. Det hela ska dock inte ha påverkat Sprits styrning och körning då denna förlitar sig på gyroskop ombord och dessa har visat sig vara felfria.

2009-01-29

I söndags, sol 1800, fick Spiritteamet uppgift om att Spirit inte hade reagerat på dem kommandon som hade skickas till rymdsonden samma dag. Bland annat hade marsbilen fått ett kommando om att köra en viss sträcka. Senare framkom det även att Spirit inte hade sparat information om sina större dagsaktiviteter som brukligt. Då markkontrollen inte visste var det hela berodde på skickades kommando till Spirit att bilen skulle lokalisera solen. Detta för att få en positionsbestämmelse.

På tisdagen svarade Spirit att den hade lokaliserat solen men inte på det ställe som var förväntat. Spirit rapporterade också att den utfört dem kommandon som hade skickas till sonden under söndagen. Varför Spirit inte utförde sina uppgifter på en gång är i dagsläget inte känt. En teori är att elektroniken ombord på Spirit har utsatts för kosmisk strålning. I det längre perspektivet ska dock de senaste dagarnas problem inte vara ett hot mot framtida operationer för Spirit. NASA meddelar även att förutom sagda mindre problem är Spirit i bra form. Detta gäller även systersonden Opportunity.

Att Spirit och Opportunity har fungerat i fem år har gett NASA och forskare en unik möjlighet att studera samma områden både från marken och från ovan. Sammantaget har detta gett en mer global bild över Mars och dess nutid och historia.

2009-01-03

Detta är första bilden som skickades från Spirit till jorden strax efter landning i januari 2004.
Detta är första bilden som skickades från Spirit till jorden strax efter landning i januari 2004
Foto: NASA.

Marsbilarna Opportunity och Spirit, vars huvuduppdrag pågick i 90 dagar, firrar nu i januari fem år på Mars. Spirit, som just nu befinner sig i vintervila, landade på Mars den 4 januari 2004 medan systersonden Opportunity infann sig några veckor senare den 25 januari. Trots att båda rymdsonderna överlevt långt längre än planerat går Spirit och Opportunity nu in på sitt sjätte år med vanligt få skador och skavanker. Det finns inte heller något som tyder på att rymdsonderna skulle få så allvarliga tekniska fel inom en nära framtid att uppdraget äventyrades. Det som i förlängningen kan bli en eller båda rymdsondernas fall är minskade budgetanslag. Det har sedan tidigare framkommit att budgeten inför nästa budgetår kan minskas så mycket att bara en av rymdsonderna får fortsätta sitt arbete.

Under dem fem åren som gått har Spirit och Opportunity gett forskare världen runt ovärderlig grunddata om Mars och dess historia. Bland annat har ny kunskap om planetens vattenhistoria framkommit som ett resultat av spår i stenar och berg. Bland annat har forskare kunnat fastställa att det periodvis har funnits stora hav bestående av saltvatten på ytan. Upptäckten av ett före detta salthav gjordes av Opportunity då det visade sig att rymdsonden hade landat på en uttorkad havsbotten. Upptäckter av tidigare okända stenarter har även det blivit en pusselbit i pusslet om vattenhistorian på Mars. Det bästa av allt är att det fortfarande finns mängder av data att analysera och på detta viss får reda på mer fakta och Mars och dess historia.

2008-11-14

Torsdagen var en glädjens dag för Spiritteamet. Detta då rymdsonden Sprit svarade när markkontrollen kontaktade rymdsonden via Mars Odyssey. Att Spirit svarade som den skulle betyder att rymdsonden har tillräckligt mycket energi för att kunna hålla sig varm och således skydda elektroniken ombord. Farhågorna var att smutsen på solpanelerna skulle innebära att Spirit stängdes av på grund av för låg energinivå.

Även om Spirit klarat sig igenom de senaste dagarna är faran inte över. Energin som solpanelerna kan producera är fortfarande låg och det kan dröja flera veckor eller månader innan Spirit är tillbaka i normalt läge.

2008-11-12

På denna bild, hopsatt av flera fotografier tagna i slutet av oktober, smälter Spirits solpaneler nästan helt ihop med bakgrunden.
På denna bild, hopsatt av flera fotografier tagna i slutet av oktober 2007, smälter Spirits solpaneler nästan helt ihop med bakgrunden.
Foto: JPL/NASA.

Det är inte bara landaren Phoenix som har drabbas av sandstormarna på Mars utan även Spirit har fått känna på vad dessa stormar kan ställa till med. För Spirit har den senaste sandstormen inneburit att rymdsondens solpaneler täckts med finkornig sand. Detta har lett till att solpanelerna i söndags endast kunde producera 89 watt, vilket är betydligt mindre än vad rymdsonden behöver. Siffran är den lägsta för någon av marsbilarna sedan deras landningar på Mars i januari 2004.

Den låga energinivån har gjort att teknikerna fått stänga av elvärmeelement ombord vilket gör att minst en av Sprits spektrometrar inte kan hållas värm. Spiritteamet har även sänt kommandon till rymdsonden att den ska förbli i viloläge fram till på torsdag. Detta för att spara energi och inte riskera att rymdsonden går in i "safe mode". Spiritteamet kommer dock fortsätta lyssna varje dag efter signaler från Spirit ifall rymdsonden skulle gå in i "safe mode".

Anledningen till att Spritteamet valt torsdag som dagen Spirit ska starta upp igen är att sandstormen då förhoppningsvis har dragit förbi och det då är möjligt att ladda rymdsondens batterier igen. I värsta fall kan den senaste sandstormen innebära slutet för Sprits framgångsrika utforskning av vår röda grannplanet.

2008-09-22

Bara några veckor efter att Opportunity lämnade Victoriakratern har NASAs MER-team redan beslutat att fresta rymdsondens gränser än mer och ge sig på en ännu större krater. Den nya kratern, som är döpt till Endeavour, ligger på ett avstånd av drygt 11 kilometer från vad Opportunity befinner sig idag. Det långa avståndet gör att tekniker och forskare som är inblandade i projektet räknar med att risken är stor att Opportunity aldrig kommer komma fram till sitt mål. Om Opportunity klarar sig hela vägen kommer rymdsonden ha lagt ytterligare två år bakom sig.

Endeavour är betydligt större och djupare än Victoriakratern. Mätningar visar att Opportunitys nya mål är över 22 kilometer tvärs över. Endeavourkraterns storlek och djup gör att den innehåller betydligt yngre jordlager än de som Opportunity hittills haft möjlighet att undersöka. Även om Opportunity inte når fram till Endeavourkraterns kommer rymdsondens resa söderut leda till yngre ytlager och därmed nya möjligheter för banbrytande upptäckter.

2008-08-31

Opportunity körde i sina gamla hjulspår när rymdsonden lämnade Victoriakratern
Opportunity körde i sina gamla hjulspår när rymdsonden lämnade Victoriakratern.
Foto: JPL/NASA.

Efter en total körsträcka på femtio meter lämnade Opportunity Victoriakratern som planerat sent på torsdagen. Resan ur den nästan 800 meter, i diameter, stora kratern skedde på samma ställe som Opportunity använde för ett år sedan för att ta sig in och ner i Victoriakratern. Efter Opportunitys lyckosamma utforskning av Victoriakratern väntar nu nya utmaningar när rymdsonden börjar utforskandet av området omkring kratern. Ett plattlandsområde som går under namnet Meridiani.

Både forskare och tekniker inom MER-projektet är nöjda med de månader som Opportunity tillbringat i Victoriakratern. Forskarna är mest nöjda över de vetenskapliga resultat som Opportunity fått fram. Teknikerna å sin sida är mest nöjda med att Opportunity klarat av att ta sig ner i kratern, köra omkring där i nästan ett år och sedan ta sig upp igen.

Utöver de månader som Opportunity tillbringade i Victoriakratern har rymdsonden använt ungefär hälften av sin tid på Mars med fokuseringen inställd på Victoriakratern. I denna tid ingår även de månader det tog för Opportunity att köra till Victoriakratern samt tiden då rymdsonden körde runt vid kanten till kratern för att hitta ett bra ställe att köra ner på.

2008-08-27

oluppgång sedd från Mars. Fotografiet är taget av Spirit och har blivit framröstat som ett av de bästa Marsfotografierna.
Soluppgång sedd från Mars. Fotografiet är taget av Spirit och har blivit framröstat som ett av de bästa Marsfotografierna.
Foto: JPL/NASA.

Den 11 september 2007 började rymdsonden Opportunity sin utforskning av Victoriakratern. Ett knappt år senare är det dags för rymdsonden att efter en framgångsrik utforskning av de olika lagren i kratern lämna den samma och fortsätta sin utforskning av Mars. Bland de viktigaste upptäckterna som Opportunity gjort kan nämnas den om att grundvatten har påverkat och format de olika formationerna som finns i Victoriakratern.

En stark bidragande orsak till att MER-teamet beslutet att lämna Victoriakratern just nu är att Opportunity har visat samma typ av symtom som till slut ledde till att ett av Spirits hjul slutade att fungera. Då alla sex hjul behövs för att Opportunity ska kunna ta sig ur Victoriakratern vill teknikerna inte chansa och riskera att bli kvar. När Opportunity väl är uppe kommer rymdsonden klara sig med fem hjul om det skulle behövas. Ett annat åldertecken på Opportunity, som Astrowebb skrivit om tidigare, är att dess robotarm inte fungerar till hundra procent. Dock är det fortfarande någorlunda funktionell.

Medan Opportunity förbereder sitt uttåg ur Victoriakratern har Spirit just börjat vakna ur sin vinterdvala. Hittills har Spirit dock endast utfört enklare uppgifter som fotografering och dylikt. Om allt går som planerat kommer Spirits solceller producera tillräckligt med elektricitet för mer långtgående manövrar inom några månader.

2008-03-25

Opportunitys ålder börjar göra sig påmind och sedan en dryg vecka tillbaka arbetar tekniker med att försöka lösa ett problem med Opportunitys robotarm. Problemet består i att en av de fem motorer som styr armens rörelser har slutat fungera korrekt. Motorn det gäller är den som styr armens sidorörelser. Det som händer är att motorn tjuvstoppar utan synbar anledning.

Opportunity hade samma problem med samma motor för ungefär två år sedan men denna gång gör NASAs uppgifter gällande att det hela är allvarligare än förra gången. Teknikerna har ännu inte kommit på någon lösning problemet och det är fortfarande oklart ifall motorn kommer återhämta sig. Dock kommer opportunity kunna fortsätta sitt uppdrag även om motorn slutar att fungera helt då det är en annan motor som styr robotarmens rörelser upp och ner. Operationerna kommer dock i sådana fall bli kraftigt begränsade.

Opportunity befinner sig för tillfället i Victoriakratern.

2008-03-28

Opportunity tar självporträtt.
Opportunity tar självporträtt.
Foto: JPL/NASA.

NASAs huvudkontor har meddelat de ansvariga bakom programmet för Spirit och Opportunity att de kommer få sin budget för budgetåret 2008 sänkt med 40 procent. I pengar motsvarar detta ungefär 25 miljoner kronor. Om inte detta skulle vara nog ser det ut som att även nästa budgetår, 2009, kommer innebära en lika stor minskning av budgeten. Det är ännu inte klart hur den minskade budgeten kommer påverka Spirit och Opportunity men i värsta fall kan det innebära att bara en av bilarna kan fortsätta sitt vetenskapliga uppdrag. Den andra bilden skulle i sådana fall ställas i säkerhetsläge för att kunna "väckas" vid ett senare tillfälle.

Om budgetminskningen skulle innebära att bara en av bilarna skulle kunna köra vidare skulle det vara ett stort bakslag för programmet då både Spirit och Opportunity fungerar bra.

2008-01-07

Rymdsonderna Spirit och Opportunity går i januari in på sitt femte år av utforskning av våran röda grannplanet. Spirit kommer inledda sitt femte år med att lugnt och stilla stå stilla på en nordsluttning nära det område som kallas "Home Plate". Lagom till femårsdagen har Spirit fått en välkommen födelsedagspresent iform av ökad strömförsörjning. På bara fyra dagar, mellan den 15 och 19 december, ökade Spirits dagliga strömtillgång från 260 wattimmar till 290 wattimmar. Samtidigt fortsätter Spirit sin färd längs den slutning som i slutändan kommer ställa rymdsonden och dess solpaneler i en vinkel mot solen på 25 - 30 grader. Detta betyder att Spirit är välrustad inför den kommande vintern. Farhågorna för att Spirit inte skall klara den kommande vintern har i och med detta minskat.

Det som kan ställa till det för Spirit och Opportunity längre fram är ifall det kommer en eller flera sandstormar som täcker rymdsondernas solpaneler. Spirit är den rymdsond av de två som är mest känslig för detta. Speciellt då all elektronik ombord måste hållas varm och om det inte finns tillräckligt med ström för detta dröjer det inte länge innan elektroniken kan skadas allvarligt.

Medan Spirit förbereder sig inför vintervilan fortsätter Opportunity sin utforskning av Victoriakratern. Närmast kommer Opportunity utforska en sten vid namn "Ronov". Detta är det tredje område med en typ av ljusfärgad sten som Opportunity undersöker i Victoriakratern. För att komma fram till det aktuella området behöver Opportunity ner nerför en backe som har en lutning på upp till 20 grader. Från början var tanken att rymdsonden skulle tagit en annan väg men den ansågs inte tillräckligt säker då lutningen översteg 25 grader.

2007-12-11

På denna bild, hopsatt av flera fotografier tagna i slutet av oktober, smälter Spirits solpaneler nästan helt ihop med bakgrunden.
På denna bild, hopsatt av flera fotografier tagna i slutet av oktober, smälter Spirits solpaneler nästan helt ihop med bakgrunden.
Foto: JPL/NASA.

Vintern börjar närma sig för marsbilen Spirit. Det betyder att det är dags för Spirit att leta upp en viloplats där hon kan tillbringa de kommande sju månaderna i vätan på tillräckligt solljus. Normalt brukar denna manöver inte innebära några problem utan det gäller bara att finna ett bra norrläge. I år har det dock uppstått problem på grund av de sandstormar som dragit fram över Mars. Detta har gjort att Spirits solpaneler till och från varit helt täcka av sand och smuts. I sin tur har detta lett till att körsträckan som Spirit kan förflytta sig per dag är kortare än planerat. Det tar även längre tid för batterierna att ladda upp efter en körning.

Om det vill sig ila kan smutsen på solpanelerna hindra Spirit från att nå ett optimalt laddningsläge inför vintern. I sin tur kan det betyda att Sprit måste tillbringa en längre tid i viloläge då batterierna tar längre tid på sig att laddas upp. Om det går riktigt ila kan instrumenten ombord skadas om de inte kan strömförsörjas ordentligt. Totalt har Spirit tillgång till ungefär 310 wattimmar. Vilket kan jämföras med Opportunity som har tillgång till ungefär 618 wattimmar.

Opportunity, som befinner sig på andra sidan Mars sett från Spirit, fortsätter utforskningen av Victoriakratern. Bland annat har rymdsonden använt sin borr för att ta prover från ett flertal intressanta stenformationer. I motsatts till Spirit har Opportunity blivit kvitt den smuts och sand som delvis har täckt visa av rymdsondens instrument.

Totalt har Spirit kört 7 435 meter medan Opportunity tickar in på 11 584 meter sedan januari 2004.

2007-10-16

s
Opportunity undersöker ytan i Victoriakratern.
Foto: JPL/NASA.

För den femte gången sedan Spirit och Opportunity landade på Mars för över 45 månader sedan har NASA beslutat att förlänga uppdraget för de båda marsbilarna. Denna gång fäller förlängningen för hela år 2009. Med andra ord kan vi se fram emot fler upptäckter och fotografier från vår röda granne.

Totalt har Opportunity tagit över 94 000 fotografier medan Spirit leder med över 102 000 fotografier. Körsträckan är 11,5 kilometer för Opportunity och 7,2 kilometer för Spirit.

Både Spirit och Opportunity fortsätter tröstlöst sina respektive utforskning av Mars. För Spirit handlar det om ett område som har tydliga spår av vulkaniskt aktivitet. För systersonden Opportunity fortsätter utforskningen av Victoriakratern, vilken Opportunity körde ner i för dryga månaden sedan.

2007-09-10

Nu på tisdag, den 11 september, är det dags för Opportunity att köra ner i den 800 meter bredda Victoriakratern. Från början var det meningen att man skulle ha påbörjat utforskningen av Victoriakratern redan i sommars, men på grund av de sandstormar som härjat på Mars under sommaren har man fått flytta fram det hela.

Som förberedelse inför utforskningen av Victoriakratern har Opportunity tillbringat den senaste veckan med att köra längs med kanten för att komma till den optimal platsen att köra ned på. Det första intressanta platsen inne i kratern som man kommer att undersöka ligger ungefär 12 meter in. Denna plats består av en grupp stenblock som man bedömt som intressanta. Men innan man ger sig så långt in kommer man först bara att köra in tillräckligt för att få alla sex hjul innanför kraterkanten. Detta för att kontrollera hur svårt det är för Opportunity att köra ut igen.

En annan viktig åtgärd som man kommer att utföra innan utforskningen av Victoriakratern kan börja är en inspektion av en spegel till ett av ombord. Instrumentet är en spektrumeter som arbetar i det infraröda området. Orsaken till inspektionen är att man funnit sandpartiklar på spegeln. Om det visar sig att dessa sandpartiklar hindrar instrumentet från att ta bilder kommer det vara första gången man förlorar ett instrument permanent på någon av rymdsonderna Spirit och Opportunity.

2007-08-27

Artistbild över Opportunity..
Artistbild över Opportunity.
Bild: JPL/NASA.

Sedan ungefär två veckor har sandstormarna på Mars avtagit och den senaste veckan har man kunnat återuppta operationerna för både Opportunity och Spirit. Samtidigt finns det inga tecken på att det skulle finns några större sandstormar som kan hota rymdsonderna den närmaste tiden.

För Opportunity började operationerna igen den 21 augusti då rymdsonden körde ungefär 13,38 meter längs med Victoriakratern. Två dagar senare producerade solpanelerna 300 wattimmar, vilket är ungefär dubbelt så mycket som för gem veckor sedan. Dock ska det jämföras med de nästan 600 wattimmar som producerades för två månader sedan. Vinden har dock hjälp till de senaste dagarna med att blåsa bort sand från solpanelerna och man är fortfarande inställd på att köra ner i Victoriakratern.

Spirit har också börjat köra igen efter sin ofrivilliga vila och även denna rymdsond har ungefär 300 wattimmar till sitt förfogande. Dock har man fått ans på en av linserna, men förhoppningsvis ska man finna en lösning för att rengöra linsen. Under tiden för man använda datorer för att justera fotografierna man tar, vilket hittills fungerat rätt bra.

2007-08-13

Efter veckor av sandstormar på Mars verkar det nu som att Spirit går mot ljusare tider. Bland annat har man märkt att Spirits solpaneler producerar mer elektricitet nu än för någon vecka sedan. Globala fotografier och mätningar från Mars Reconnaissance Orbiter tyder också på att sandstormarna håller på att bedarra. I början av augusti utförde Spirit även mätningar med en av sina spektrometrar, vilket för ses som ett steg i rätt riktning. Det är dock en bit kvar innan Spirit kan återgå till full arbetsstyrka.

För Opportunity har läget i stort sätt inte ändras sedan den senaste rapporten. Men om mätningarna från Mars Reconnaissance Orbiter stämmer borde läget för Opportunity börja ljusna inom kort.

2007-08-01

Detta sammansatta fotografi visar horisonten sett från Opportunity. Det syns tydligt hur omgivarna har förmörkas dag för dag.
Detta sammansatta fotografi visar horisonten sett från Opportunity. Det syns tydligt hur omgivarna har förmörkas dag för dag.
Foto: JPL/NASA.

Läget för Opportunity börjar att bli kritiskt efter att sandstormarna som härjat de senaste veckorna inte verkar vilja ge upp. För Opportunity betyder detta att rymdsonden snart inte kommer ha tillräckligt med elektricitet för att värma elektroniken ombord. Som det ser ut idag befinner sig Opportunity i ett energisparläge där man bara har igång minsta möjliga elektronik. Då man inte har elektroniken på under natten sjunker temperaturen till -37 grader Celsius. Detta är bara 2 grader Celsius från den gräns där värmarna ombord går igång för att värma elektroniken.

Nackdelen är om detta skulle inträffa och sandstormarna, som hindrar det mesta solljuset att nå solpanelerna, skulle solpanelerna inte producera tillräckligt med elektricitet för att driva rymdsonden. Detta leder till att man skulle köra slut på batterierna ombord. Om detta sker kommer Opportunity att automatiskt gå in i "sömnläge". Detta betyder att alla elektronik ombord stängs av och att rymdsonden bara vakar till liv en gång om dagen för at se om det finns tillräckligt mycket ljus för att ladda batterierna. Beroende på tillgången på solljus kan Opportunity befinns sig i detta "sömnläge" i flera månader.

Även Spirit har fortfarande problem med sandstormar, men läget är inte lika allvarligt som för Opportunity.

2007-07-25

Opportunity och Spirit har tillbringat tre och ett halvt år på Mars och det ser ut som att de har stött på sitt svåraste hinder hittills. Hindret för utforskanden av Mars är dem sandstormar som har dragit över Mars de senaste veckorna. Värst har sandstormarna drabbat Opportunity som har fått 99 procent av sitt solljus blockerat.

För Opportunity har detta inneburit att rymdsonden inte har kunnat fullfölja sin plan och köra ner i Victoriakratern. Även för systerbilen Spirit påverkar bristen på solljus uppdraget. I värsta fall kan bristen på solljus, vilket isig hindrar laddning av batterierna ombord, leda till att Spirit och Opportunity inte kan hålla elektroniken ombord varm, vilket i förlängningen betyder att båda bilarna slutar fungera.

Teknikerna hos NASA anser att det inte är långt ifrån att elektroniken ombord på de båda bilarna tar skada. Med andra ord gäller det att sandstormarna avtar så Spirit och Opportunity får tillräckligt med solljus för att ladda batterierna. Enligt prognoserna ser det dock dystert ut då man räknar med att sandstormarna kan hålla på i flera veckor till.

2007-07-04

Opportunitys besök i Victoriakratern kommer att försenas med minst en vecka. Anledningen är en sandstorm som har härjat på Mars sedan mitten av förra veckan. Stormen påverkar även Spirit och gör det omöjligt för de två marsbilarna att använda sina solpaneler för att utvinns elektricitet. Detta har gjort att både Spirit och Opportunity inte har kunnat genomföra något vetenskapligt arbete de senaste dagarna då man måste spara på den elektricitet man har.

Som det ser ut i dagsläget kommer stormen att hålla på minst en vecka till. Enligt NASA är stormen den värsta som drabbad Spirit och Opportunity under deras tre och ett halvt år på Mars.

2007-06-29 

Opportunitys körsträcka under de senaste 200 marsdagarna.
Opportunitys körsträcka under de senaste 200 marsdagarna.
Foto/bild: JPL/NASA.

Efter drygt 1 200 marsdagar på ytan är det dags för Opportunity att ta sig ner i Victoriakratern. Planerna att låta Opportunity undersöka Victoriakratern har funnits enda sedan man anlände till området tidigare i år, men man har velat undersöka tänkbara nedfartsplatser noga och även undersöka möjligheterna att köra ut när man undersökt Victoriakratern klart.

När Opportunity anlände till Victoriakratern kom den till ett område som man döpt till "Dock bay". Detta är en väldigt lågt slutande område som leder in i kratern. Dock ville man undersöka om det fanns något bättre ställe att köra in på så under ungefär 200 marsdagar körde Opportunity längs kanten på Victoriakratern för att om möjligt hitta ett bättre infartsställe. Till slut kom man dock fram till att "Dock bay" var det bästa stället att köra in på.

Bland det som talar för "Dock bay" är lutningen som endast är ungefär 20 grader, det lagom porösa samt att både skuggförhållanden och lutningen gör det optimalt ur solpanel och kommunikationssynpunkt. Man har även konstaterat att de första 100 meterna ser ut att vara relativt lättkörda.

Problemet med "Dock bay", som man sett hittills, är en liten ryggkam som man måste köra över innan man kommer fram. Detta ska dock inte utgöra något större problem då man har tagit fram en körplan som tar Opportunity upp på kammen innan man kör ner. När man kör kommer man att först köra ner med alla sex hjulen för att sedan direkt back upp igen. Om denna manöver går som planerat kommer man sedan att börja nedkörningen på riktigt.

Exakt vad man kommer undersöka inne i kratern vet man inte riktigt än av den enkla anledningen att man inte vet vad man kommer stöta på. En sak vet man dock att man kommer ta en närmare titt på och det är de ljusa stensand som finns längs kanten på hela kratern. Troligtvis är detta stenar som slängdes upp när Victoriakratern bildades och som då var i kontakt med atmosfären. I övrigt kommer man undersöka det man finner efter vägen och anser intressant.

Hur länge man kommer befinna sig nere i Victoriakratern vet man inte, men man räknar med att stanna i alla fall några månader. Det finns dock en risk för att Opportunity inte klarar att köra upp ut Victoriakratern när det är dags att återvända till marknivån. Denna risk anses dock vara liten i förhållande till det vetenskapliga värdet av att undersöka Victoriakratern. En större risk är dock att någon vital del, som till exempel ett hjul, skall sluta fungera. Detta är också en risk som ökar hela tiden då Opportunity hela tiden blir äldre och äldre.

Som det ser ut nu kommer Opportunity påbörja nedfärden den 7 eller 9 juli.

Fakta om Victoriakratern
Ålder: Okänd.
Bredd: 180 meter.
Djup: 70 - 80 meter.

2007-03-15

Detta fotografi, taget den 22 mars 2006, visar hjulspåren efter Spirit och den "ljus sanden"
Detta fotografi, taget den 22 mars 2006, visar hjulspåren efter Spirit och den "ljusa sanden". Större bild >>>
Foto: JPL/NASA.

NASAs marsbil Spirit, som utforskat Mars sedan januari 2004, har ännu en gång hjälpt till att upptäcka nya saker om planetens historia. När Spirit upptäckte det som senare skulle bli känt som "ljus sand" för nära ett år sedan var det av en ren slump. Sanden, som skiftar mellan ljust vitt och ljust gult, låg dolt under vanlig grå sand till dess att Spirit kom körande på sin upptäcktsresa.

Upprinnelsen till upptäckten var att Spirits ena bakhjul hade låst sig och inte gick att styra. För att komma runt detta problem testade teknikerna på jorden att köra Spirit baklänges. Samtidigt befann man sig i ett område med mycket löss sand, vilket ökade risken markant för en fastkörning. Det var när Spirit kämpade att köra över ett sådant område som hjulen förde upp den "ljusa sanden" i dagen. När man upptäckte den tills då okända sandarten bestämde man sig för att ta några prover och utföra en fullskalig undersökning. Analyser har visat att den bland annat innehåller kalcium, salt och järn.

Resultatet av Spirits ansträngningar har sedan analyseras av forskare på Washingtonuniversitetet i St. Louis, USA, under det senaste året. Det man kom fram till vara att den sammansättning som den "ljusa sanden" har kan ha uppstått på två sätt. Antingen med hjälp av grundvatten som sopprat upp eller av rester som blir över när gas sipprar fram ur marken. Av dessa två teorier är den förstnämnda den mest troliga. Det finns även resultat som tyder på att det funnits stora mängder grundvatten på Mars, men att detta vatten har ångat bort under årens lopp.

Förekomsten av grundvatten är ännu en faktor som ökar sannolikheten för att liv ska uppstå, med andra ord det en viktig pusselbit i letandet efter nutida och förtida liv.

2007-02-08

Opportunity fortsätter sitt trogna utforskande av vår röda planet och nådde i början av februari upp i en körsträcka av 10 000 meter. Detta är ungefär 17 gånger längre än som vara planerat. Under resans gång har Opportunity gjort flera upptäckter och ökat våran förståelse för Mars och dess historia. Den största upptäckten för nog beviset för att det funnits stora mängder saltvatten på Mars ses som.

För närvarande befinner sig Opportunity vid kratern Victoria. Victoria ger möjlighet för Opportunity att arbeta sig bakåt genom historien och se hur geologin har förändras på Mars under miljontals år.

2007-01-03

NASA
Första bilden på Mars i färg från Spirit! Klicka här för fler bilder.
Foto: NASA.

NASAs två robotbilar på Mars, Spirit och Opportunity, går nu in på sitt fjärde år på den röda planeten. För Spirit sker detta den 4 januari medan Opportunity får vänta till den 24 januari. Lagom till detta firande har båda två fått en uppdatering som gjort de både bättre och smartare. Bland annat kan Spirit och Opportunity nu genomföra enklare analyser av de fotografier de tar. Främst handlar det om att robotarna nu kan skilja ut fotografier på moln och vindvirvlar. Detta göra genom att datorn ombord jämför fotografier tagna med några sekunders mellanrum för att upptäcka skillnaderna. I slutänden gör detta att forskarna på jorden slipper gå igenom alla fotografier för att finna dessa, istället görs Spirit och Opportunity grovjobbet.

Andra uppgraderingar gör det möjligt får robotarna att samtidigt som de kör uppdatera sina kartbilder och jämföra dessa med tidigare fotografier. Tack vare detta kan robotarna komma fram till att stenen de ser ur en annan vinkel, exempelvis, är samma som innan. Detta gör att körningarna blir bättre och säkrare. Denna uppgradering hänger även samman med en tredje som rör robotarmen. Innan har markkontrollen varit tvungen att undersöka platsen man kommit till för att besluta var det är säkert att sänka ner robotarmen. Om allt går som planerat kommer robotarna nu kunna göra detta själva, vilket gör att man kan börja utforska en ny plats direkt när de kommer dit.

Utforskningen fortsätter
Trots födelsedag får Spirit och Opportunity ingen vila. För Opportunity handlar det om fortsatt utforskning av Victoria kratern medan Spirit undersöker stenar och grus på andra sidan Mars samtidigt som den övervintrar. För att klara vintern har Spirit sina solpaneler riktade mot Solen och kör på lågfart.

Opportunity å sin sida har hamnat i ett högintressant område då det finns möjlighet att undersöka flera olika lager som har bildas under Mars geologiska historia. Detta är möjligt genom den krater som bildades vid ett nedslag.

2006-10-25

För att fira Spirit har NASA släppt följande panoramafotografi taget av Spirit under 119 dagar mellan april och augusti i år. Fotografiet är det mest högupplösta panoramafotografi man tagit. Fotografiet är en 360-gradersvy som man döpt till " McMurdo".
För att fira Spirit har NASA släppt följande panoramafotografi taget av Spirit under 119 dagar mellan april och augusti i år. Fotografiet är det mest högupplösta panoramafotografi man tagit. Fotografiet är en 360-gradersvy som man döpt till " McMurdo". Större bild >>>
Foto: JPL/NASA.

På torsdag, den 26 oktober, firar Spirit 1 000 marsdagar på vår granplanet. Detta är betydligt mer än de 90 marsdagar som man från början räknade med att utforska Mars med hjälp av Spirit och Opportunity. Trots att Spirit arbetat 990 marsdagar längre än beräknar fortsätter rymdsonden att rulla vidare på sin utforskningsresa utan större problem.

För tillfället befinner sig Spirit på en kulle vid namn "Low Ridge". Där har rymdsonden tillbringat sin andra Marsvinter och går nu mot en ny vår och förhoppningsvis sommar. Då Solen lysser betydligt mindre och svagare under vintern än sommaren har man de senaste månaderna gått på lågfart och bara utfört mindre vetenskapliga aktiviteter. Men nu börjar man märka en ökning av tillförd energi och i början av 2007 börjar våren på Mars södra halvklot och då kan man börja gå på för fullt igen. För närvarande har Spirit tillgång till 300 wattimmar.

Under perioden 16 oktober till 10 november befinner sig Solen mellan jorden och Mars vilket gör att man inte kommer sända några kommandon till verken Spirit eller Opportunity för att undvika risken för att kommandona förvrängas eller störs ut. Istället skickade man upp en rad kommandon innan den 16 oktober som täcker hela den aktuella perioden. Sammanfattningsvis kommer Spirit tillbringa ungefär tre timmar om dagen åt att undersöka marken och stoft samt 24 minuter på morgonen av andra aktiviteter. Dessa aktiviteter kommer bland annat vara att undersöka atmosfären, undersöka marken och ta fotografier. Alla aktiviteter planeras för att utnyttja soltimmarna maximalt.

Opportunity befinner sig på andra sidan Mars och har således mer solljus att tillgå och detta kommer att behövas i utforskandet av Victoriakratern. Efter att ha tillbringat ungefär tre veckor vid Victoriakratern har man börjat utforskat närområdet, men man har ännu inte bestämt när eller om man kommer att köra ner i kratern. Dock talar det mesta för att man kommer föra det, men innan dess vill man utforska omgivningarna och ge forskarna mer tid att undersöka om det finns någon möjlighet att köra upp igen när man väl kört ner.

Opportunity är också i god form och kommer att fira 1 000 marsdagar om 21 marsdagar. En marsdag motsvarar 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder.

2006-10-08
Mars Reconnaissance Orbiter fotograferar Opportunity

2006-10-25

För att fira Spirit har NASA släppt följande panoramafotografi taget av Spirit under 119 dagar mellan april och augusti i år. Fotografiet är det mest högupplösta panoramafotografi man tagit. Fotografiet är en 360-gradersvy som man döpt till " McMurdo".
För att fira Spirit har NASA släppt följande panoramafotografi taget av Spirit under 119 dagar mellan april och augusti i år. Fotografiet är det mest högupplösta panoramafotografi man tagit. Fotografiet är en 360-gradersvy som man döpt till " McMurdo". Större bild >>>
Foto: JPL/NASA.

På torsdag, den 26 oktober, firar Spirit 1 000 marsdagar på vår granplanet. Detta är betydligt mer än de 90 marsdagar som man från början räknade med att utforska Mars med hjälp av Spirit och Opportunity. Trots att Spirit arbetat 990 marsdagar längre än beräknar fortsätter rymdsonden att rulla vidare på sin utforskningsresa utan större problem.

För tillfället befinner sig Spirit på en kulle vid namn "Low Ridge". Där har rymdsonden tillbringat sin andra Marsvinter och går nu mot en ny vår och förhoppningsvis sommar. Då Solen lyser betydligt mindre och svagare under vintern än sommaren har man de senaste månaderna gått på lågfart och bara utfört mindre vetenskapliga aktiviteter. Men nu börjar man märka en ökning av tillförd energi och i början av 2007 börjar våren på Mars södra halvklot och då kan man börja gå på för fullt igen. För närvarande har Spirit tillgång till 300 wattimmar.

Under perioden 16 oktober till 10 november befinner sig Solen mellan jorden och Mars vilket gör att man inte kommer sända några kommandon till verken Spirit eller Opportunity för att undvika risken för att kommandona förvrängas eller störs ut. Istället skickade man upp en rad kommandon innan den 16 oktober som täcker hela den aktuella perioden. Sammanfattningsvis kommer Spirit tillbringa ungefär tre timmar om dagen åt att undersöka marken och stoft samt 24 minuter på morgonen av andra aktiviteter. Dessa aktiviteter kommer bland annat vara att undersöka atmosfären, undersöka marken och ta fotografier. Alla aktiviteter planeras för att utnyttja soltimmarna maximalt.

Opportunity befinner sig på andra sidan Mars och har således mer solljus att tillgå och detta kommer att behövas i utforskandet av Victoriakratern. Efter att ha tillbringat ungefär tre veckor vid Victoriakratern har man börjat utforskat närområdet, men man har ännu inte bestämt när eller om man kommer att köra ner i kratern. Dock talar det mesta för att man kommer föra det, men innan dess vill man utforska omgivningarna och ge forskarna mer tid att undersöka om det finns någon möjlighet att köra upp igen när man väl kört ner.

Opportunity är också i god form och kommer att fira 1 000 marsdagar om 21 marsdagar. En marsdag motsvarar 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder.

2006-10-08
Mars Reconnaissance Orbiter fotograferar Opportunity

2006-09-28
Marssonder får förlängt förtroende

2006-03-21

Vintern närmar sig för NASAs Marsbilar och den ena av de har fått allvarliga problem. Det är Spirit som återigen har problem med sitt högra framhjul och denna gång verkar det vara permanent. Innan har man bland annat varit tvungen att köra Spirit baklänges för att komma förbi problemet. Nu har dock motorn till det högra framhjulet slutat att fungera helt. Detta gör att Spirit måste släppa det med sig under sin färd.

Troligen är det en eller flera kopplingar till motorn som har släppt och som gör att motorn inte för någon ström för solpanelerna. Det hela är inte oväntat då motorn och Spirit har överlevt sin designade livstid flera gånger om.

Innan vintern slår till för fullt gäller det för Spirit att ta sig upp på en slutning mot norr. Detta för att ta vara på det solljus som finns. För närvarande kan man bara utveckla tillräckligt med ström för en timmes körning på platt underlag och denna tid minskar snabbt. Kullen som man utsett till Sprits vinteruppehåll är McCool Hill och ligger på ungefär 120 meters avstånd. Väl framme kommer Spirit rikta sina solpaneler mot Solen för att utnyttja det lila solljus som finns att tillgå.

Opportunity klarar sig dock bättre än sin systerrobot både fysikt och vintermässigt. Tack vare att Opportunity är närmare ekvatorn kommer den inte att behöva gå in i vinterdvala. För tillfället är Opportunity på väg mot en krater vid namn Victoria som befinner sig ungefär 2 kilometer bort. Den senaste tiden har Opportunity tillbringat vid Erebus kratern och undersökt dela marken och terrängen samt atmosfären.

Båda Marsbilarna börjar närma sig 800 solar (marsdagar) och bortsätt från Spirits hjulproblem och mindre ålderstecken fungerar båda bilarna tillfredställande. Speciellt med tanke på att huvuduppdraget bara varade i 90 dagar och att man sedan dess arbetat på övertid.

2006-01-23

Opportunity tar självporträtt.
Opportunity tar självporträtt.
Foto: JPL/NASA.

I torsdags, den 19 januari, förflyttade sig Opportunity för första gången sedan slutet av november. Anledningen är att man efter att Opportunity fick problem med sin robotarm inte har kunnat packa undan den i "körläge". Det hela är uppbyggt så att man packar undan robotarmen när man ska förflytta sonden och plockar fram den igen när man är framme vid arbetsstället.

Anledningen till att det tagit så lång tid innan man har börjat köra igen är att man grundligt har velat undersöka hur saker och ting påverkas av att man kör med robotarmen utfälld. Det var först efter att man gjort detta som man i torsdag provade att köra 2,4 meter fram till en sten i närheten.

Körningen genomfördes utan problem, men man behöver mer körtid innan man kan vara helt säker på att allt går bra.

För Spirit fortsätter på sin sida att utforska Mars och nu senast har sonden undersökt sand som hjulen har kört upp. Det intressanta var att sanden var vit.

I skrivande stund är Spirit på väg mot ett område som heter "Home Plate" där man kommer att stanna ett tag innan man fortsätter till "Columbia Hills" och berget "McCool". Väl där kommer man att undersöka omgivningarna.

Den 25 januari är det dags för Opportunity att fira tvåårsjubileum medan Spirit firade sin tvåårsdag den 4 januari.

2005-12-14

Under tisdagen lyckades Opportunity sträcka ut sin robotarm mot en sten för första gången sedan slutet av november. Man har alltså efter långt och träget arbete lyckas med att överkomma det klapp som hade uppstått i den ledade armen.

Tisdagens lyckade manöver betyder, som dets er ut i dagsläget, att man kan åter gå till normal drift för robotarmen. Det var den 25 november som man först upptäckte att man hade problem med den motor som ska fälla ut armen så man kan undersöka intressanta stenar och andra föremål. Efter felsökning och felavhjälpning lyckades man röra armen något den 8 december. Genom att bland annat mata motorn med ett högre voltantal lyckades man att återfå igång motorn som man från början vara rädd hade lagt av för alltid.

Robotarmen är en av de viktigaste komponenterna då den innehåller ett flertal instrument som används i utforskningen av Mars.

Läs äldre nyheter >>
Läs mer om bilarna >>>

Mars
- Uppdragsdata -
Uppdrag: MER.
Uppskjutning: 10 juni/1 juli 2003.
Framme: 4/25 januari 2004.
Uppdragslängd: minst 90 dagar.
- Mer läsning -

MER A |Spirit
MER B | Opportunity

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.