STS-117
Uppskjutning: 9 juni kl. 01:38.
Dockning: 11 juni kl. 21:36.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: 19 juni kl. 16:42.
Landning: 22 juni kl. 21:49.
Längd:
14 dagar.
Inclination: 51.6 grader.
Färja: Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 118.
Fönster: 10 minuter.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
NASA TV.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Atlantis STS-117 | ISS 13A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-117 >>>

2007-06-21 | Uppdaterad

Åska, moln och regn hindrade en landning på Kennedy Space center på torsdagen. Först ställdes det första landningsförsöket in. Detta gjorde att man försökte igen. Det andra landningsförsöket blev dock inställt strax efter klockan sju, svensk tid, på kvällen då prognoserna visade på åska och moln vid tillfället för landningen.

För fredag och lördag gäller följande landningstillfällen:

22 juli    
Landningsplats Motortändning Landning
Kennedy 19:14 (varv 218) 20:16
Kennedy 20:50 (varv 219) 21:51
Edwards 22:19 (varv 220) 23:21
Edwards 23:55 (varv 221) 00:56 (22 juni)
23 juli    
Kennedy 17:59 (varv 233) 18:02
White Sands 19:31 (varv 234) 20:33
Kennedy 19:35 (varv 234) 20:37
Edwards 21:05 (varv 235) 22:07
White Sands 21:06 (varv 235) 22:08
Edwards 22:40 (varv 236) 23:42
White Sands 22:43 (varv236) 23:44

För fredag och lördag ör väderleksrapporten liknade för Kennedy Space Center samtidigt som Edwards flygbas har bra väder. Vilket gör att det är mest troligt att man kommer landa på Edwards.

2007-06-21

Ikväll, svensk tid, infinner sig den första landningsmöjligheten för Atlantis och dess besättning. Det som ser ut att kunna hindra en landning strax innan klockan åtta ikväll (två, lokal tid) är vädret. För vid den här tiden på året får Florida och Kennedyområdet sin dagliga eftermiddagsskur med tillhörande åska. Som det ser ut i skrivande stund är Kennedy "no go", dock är vädret väldigt skiftande vid denna årstid så det är svårt att säga exakt när moln, regn och åska slår till. Om man tittar framåt 24 och 48 timmar ser det enligt prognoserna något bättre ut, men det är fortfarande risk för regn och åska. Edwards flygbas i Kalifornien ser bra ut alla dagar.

Idag kommer man dock bara ha Kennedy redo då man anser att det är tillräckligt står sannolikhet för att kunna landa på Edwards under fredag eller lördag. Om det skulle bli så att man inte skulle kunna landa imorgon heller kommer man förutom Edwards och Kennedy även hålla White Sands öppen. Det finns en sista möjlighet att landa på söndag, men detta kommer bara ske om man på grund av tekniska problem inte kan landa tidigare.

Idag har man två landningstillfällen enligt följande:
Landningsplats Motortändning Landning
Kennedy 18:50 (varav 202) 19:55.16
Kennedy 20:28 (varav 203) 21:30.07

Atlantis lastluckor kommer att stängas klockan 16:10.

På fredag är det två landningstillfällen på Kennedy samt två på Edwards, dock inte sannolikt att man landar på Edwards. På lördag och söndag har man två landningstillfällen på alla tre landningsplatser. Mer exakta uppgifter kommer i fall dagens landning inte blir av.

Skador funna under inspektion
Under den inspektion man genomförde under tisdagen fann man att en mellanisoleringbit vid en av RCC-panelerna (nummer 21) på vänstra vingen stack ut en bit. Man har även gjort simuleringar gällande den skadan som lagades under den tredje rymdpromenaden och det har visat att området under kommer bli värmare än man tidigare trott. Inget av detta skall dock förhindra en landning eller utsätta besättningen för onödiga risker.

2007-06-19 | Uppdaterad

ISS på ett avstånd av ungefär 75 kilometer
ISS på ett avstånd av ungefär 75 kilometer.
Foto: NASA TV.


Klockan 16:42, svensk tid, på tisdagseftermiddagen utdockade Atlantis och ISS. Utdockningen genomfördes utan några som helst problem och Atlantis påbörjade sin långa resa hemåt. Hemresan började med att Atlantis backade bort från stationen till ett läge ungefär 200 meter bort för att flyga runt rymdstationen för att ge besättningen ombord möjlighet att fotografera stationens nya utseende.

Under denna 360-graders sväng, som utfördes av pilot Lee Archambault, passade inte bara Atlantis besättning på att fotografera och filma ISS utan ISS besättning gjorde det samma med Atlantis.

Vid strax innan klockan halv sju, svensk tid, var Atlantis rundflygning av ISS klar och klockan 18:25 skedde den slutliga separationen mellan ISS och Atlantis. Förutom att förberedda för landningen kommer besättningen att ägna drygt tre timmar av dagen till att inspektera Atlantis värmesköldar.

Som det ser ut i skrivande stund kan regn och åska hindra en landnings på Kennedy Space Center på torsdag. Som Astrowebb skrivit om tidigare har man både fredagen och lördagen som extra väderdagar att landa på. Med andra ord om man inte kan landa på torsdag kommer man satsa på Kennedy igen på fredag och om man fortfarande inte kan landa kommer man ha alla tre tillgängliga landningsplatser i USA öppna på lördagen och landa på någon av dem.

Multimedia
Bilder och video från utdockningen >>>

2007-06-19

De två besättningarna samlade i Denstinymodulen strax innan avsked.
De två besättningarna samlade i Denstinymodulen strax innan avsked.
Foto: NASA TV.


Några minuter i halv ett, svensk tid, natten mot tisdagen hölls en kort avskedsceremoni ombord på rymdstationen där befälhavare Frederick Sturckow (Atlantis) och befälhavare Fyodor Yurchikhin (ISS) tackade varandra och de två besättningarna för det fina samarbetet man haft och det arbete man utfört. Man betonade speciellt de problem man haft och löst under uppdraget. Även personalen på markkontrollerna i Houston och Moskva fick sin del av äran.

Tidigare under måndagen höll Sunita Williams ett tårögt farvälstal där hon bland annat betonade det viktiga med att ha en rymdstation och att få unga människor intresserade av rymden. Hon pratade även om sin tid ombord och hur hon kommer sakna sina kollegor som stannar kvar samtidigt som det ska bli roligt att få komma tillbaka till jorden efter mer än 190 dagar i rymden.

Efter avskedsceremonin lämnande Atlantis besättning ISS och begav sig till rymdfärjan. Kvar ombord på ISS stannande Yurchikhin, Clay Anderson och Oleg Kotov. Efter att Anderson och Yurchikhin hade fört över det sista materialet från Atlantis till ISS och man fått godkännande från markkontrollen stängdes luckorna mellan de två farkosterna klockan 01:51, svensk tid.

Utdockning klockan 16:42

Stängning av luckan på ISS-sidan.
Stängning av luckan på ISS-sidan.
Foto: NASA TV.


I skrivande stund finns inga tekniska hinder för en utdockning. Utdockningen kommer ske strax innan klockan fem på tisdagseftermiddagen. Atlantis kommer att sakta lämna ISS för att börja sin två dagar långa resa tillbaka till jorden. Efter att ha backat bort några hundra meter från stationen kommer Atlantis göra en 360-graders sväng runt ISS för att ge tillfälle att fotografera den samma.

När detta är gjort kommer Atlantis att avlägsna sig mer och lägga sig i en bana bakom rymdstationen. Resten av dagen kommer i stort sätt gå åt till att utföra den obligatoriska inspektionen av Atlantis värmeskydd. Den data som man kommer samla in under denna inspektion kommer sedan att skickas ner till jorden för analys.

Landning på torsdag
Inför landningen har man tre extra dagar som man kan ta till om det skulle behövas. De två första är så kallade väderdagar och betyder att man kan vänta till lördag innan man måste landa om vädret inte tillåter en landning. Den sista extradagen kommer endast användas om det finns några tekniska hinder för en landning på lördag. Som det ser ut i skrivande stund är det bara vädret som kan försena en landning.

Datorproblemet löst
Under måndagen utförde man en sista test av de ryska datorerna inför utdockningen och enligt de analyser som kommit in hittills fungerar allt som det ska. Det som löste problemet var en förbikoppling av en sekundär strömbrytare. Ryssarna kommer dock fortsätta övervaka datorerna för att se att allt fortsätter fungera som det ska. Vad som orsakare problemet från början är i dagsläget inte helt känt.

2007-06-18


Steven Swanson under under den fjärde rymdpromenaden.
Foto: NASA.


Den fjärde och sista rymdpromenaden för denna gång inleddes strax före klockan halv sju på söndagskvällen. En av de viktigaste uppgifterna under den sex timmar långa rymdpromenaden var att slutföra arbetet med SARJ (Solar Alpha Rotary Joint), så att man kan börja rotera solpanel S4 och följa Solen. Arbetet med SARJn bestod i att ta bort de sista låsanordningarna. Man inspekterade även den motorn på SARJn som ser till att rotera den samma. Efter att besättningen hade gått och lagt sig skickade markkontrollen kommando om att SARJ skulle rotera 5 grader. Efter att man konstaterat att detta genomförts utan problem satte man det hela i automode så att solpanelen kommer följa Solen.

Utöver detta arbete monterade man även stoppklossar längs den järnväg som går längs hela fackelstrukturen, där även solpanelen är monterade. Denna järnväg används av dem mobila transportvagnen. Det är med denna järnväg som man kan förflytta stationens robotarm, Candarm2, längs stationen och tack vare de nya soppklossarna kan man man köra en längre sträcka.

Man öppnade även den ventil som Reilly uppgraderade under den tredje rymdpromenaden. Detta gjordes efter att Clay Anderson konfigurerade det hela inifrån stationen under lördagen. man monterade även en kommunikationskabel på utsidan vilket gör det möjligt att styra den ryska delen av stationen från de amerikanska datorerna.

Total tid för de fyra rymdpromenaderna är 27 timmar och 58 minuter varav Patrick Forrester och Steven Swanson stod för 13 timmar och 45 minuter. Totalt har astronauter från sju länder genomfört 87 rymdpromenader på totalt 537 timmar och fyra minuter inom ramen för ISS-projektet.

Under måndagen har besättningarna en del ledig innan förberedelserna inför luckstängningen och tisdagens utdockning. Det finns även tid för överföring av material från Atlantis till ISS samt kontroll att man fått med allt. Avskedsceremonin och stängning av luckorna mellan de två farkosterna är planerad till klockan 00:23, svensk tid, natten mot tisdag.

Några timmar tidigare, vid halv fem på eftermiddagen, kommer man att utföra ett test av de ryska datorerna för att se om de kan ta över kontrollen av stationens lägetskontroll utan problem.

2007-06-17

Steven Swanson under den andra rymdpromenaden
Steven Swanson under den andra rymdpromenaden tidigare i veckan.
Foto: NASA.

Vy från Pats hjälmkamera
Vy från Patrick Forresters hjälmkamera.
Foto: NASA TV.

Under lördagen fortsatte arbetet med att få de tre ryska kontroll- och kommandodatorerna att fungera igen. Totalt rör det sig nio stycken datorer då varje system består av en huvuddatorer och två reservdatorer. Som Astrowebb skrev om igår testade Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov att koppla förbi visa brytare och delar och på detta viss ledda om strömmen. När det visade sig att detta fungerade beslutades om att utföra samma manöver på alla aktuella datorer.

Efter fler tester och utvädringar under lördagen och söndagen visade sig att datorerna höll och i skrivande stund är alla uppe och snurrar. Vad som orsakare det hela är dock fortfarande okänt, men man misstänker att inkopplingen av solpanel S4 kan ha triggat det hela. Det har enda sedan man byggde datorerna i Tyskland varit känt att de är känsliga för överspänningar och andra störningar i elnätet.

Då det nu verkar som att datorerna fungerar som de ska kommer den tänka förlängningen av Atlantis uppdrag med en dag inte att bli av, om det inte skulle inträffa något oväntat. Landningen på torsdag strax före klockan åtta står alltså fast.

Ryssarna kommer dock att skicka upp nya datorer och reservdelar med den Progresskapsel som kommer docka med stationen senare i sommar.

Fjärde rymdpromenaden påbörjad
Vid halvsju, svensk tid, på söndagskvällen påbörjades den fjärde och sista rymdpromenaden under Atlantis vistelse vid ISS. Huvuduppgifterna under de sex timmar man planerar att vara ute är:

- Arbete med den järnväg som går längs med hela fackelstrukturen. Denna järnväg används av dem mobila transportvagnen. Bland annat kommer man att montera stoppklossar i ena änden.
- Borttagande av de sista låsanordningarna som finns på
SARJ (Solar Alpha Rotary Joint). SARJ är den del som roterar solpanelen så den kan följa solen.
- Flyttandet av en GPS-antenn, som sitter ivägen för framtida utbyggnad.
- Montering av  kablar och dylik för data- och kommunikationssystemet ombord.

Till detta finns det sedan fler aktiviteter som kommer läggas till beroende på hur mycket tid man har kvar.

Sunita Williams sätter rekord
Astronauten Sunita Williams slog i helgen det amerikanska rekordet på 188 dagar och fyra timmar när den gäller den kvinna som varit längst i rymden. Det gamla rekordets innehölls av Shannon Lucid och sattes av henne ombord på rymdstationen Mir.

2007-06-16

Tidigt på fredagsmorgonen, när rymdstationen hade en av sina passeringar över Ryssland, försökte den ryska markkontrollen att återigen starta upp datorerna ombord på den ryska delen av stationen. Försöket hade föregåtts av att man fysikt hade kopplat ifrån den del av strömförsörjningen som kom från solpanel S4. Detta efter att man misstänkte att S4 kunde orsaka störningar i elsystemet.

Detta försökt hade dock ingen framgång och felsökningen fortsätter. Man kunde inte heller hitta några onormala störningar i elsystemet när besättningen ombord med hjälp av instrument läste av ström och spänning i de aktuella elkablarna.

Under den amerikanska rymdpromenaden arbetare den ryska ISS-besättningen, Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov, med att koppla förbi delar av elsystemet och leda strömmen andra vägar. Denna manöver hade en viss framgång och man fick två av tre datorer att fungera. Problemet med att datorerna helt plötsligt stängs ner verkar dock fortfarande finnas kvar och än har man inte funnit orsaken till det hela.

Strax innan klockan halv åtta, svensk tid, på fredagskvällen, påbörjades den tredje rymdpromenaden under Atlantis STS-117s vistelse. Den främsta uppgiften under rymdpromenaden är att reparera en skada baktill på Atlantis. Denna skada uppstod under uppskjutningen och trots att den inte anses som kritsikt tog de ansvariga beslutet att utföra en reparation.

Den som fick uppdraget att utföra reparationen var Danny Olivas. Olivas begav sig direkt till reparationsområdet för att påbörja reparationen. Som Astrowebb skrev om igår använde man speciella häftklammer för att fästa den mjukpanel som har stuckit upp. Reparationsarbetet genomfördes utan problem och nu väntar bara en sista kontroll av teknikerna nere på jorden innan man kan godkänna det hela. Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

P6/2B helt hpvikt
Solpanel P6/2B fälldes ihop under fredagens rymdpromenad.
Foto: NASA.

Ett beslut om en eventuell förlängning av Atlantis uppdrag med anledning av att en extra dockad dag med ISS kommer att tas under helgen. Om man beslutar om att stanna en extra dag skulle det innebära att att man minskar antalet tillgängliga landningsdagar. Då man har tre primära landningsplatser i USA kan dt hända att man kommer hålla minst en landningsplats utanför USA i beredskap.

De landningsplatser utanför USA som i sådana fall skulle vara det första alternativet är de existerande landningsplatserna i Spanien och Franskrike. En landnings utanför USA är dock väldigt osannolik och kommer bara ske om vädret eller andra orsaker hindrar en landning i USA.

2007-06-15

Under torsdagen har ryssarna fortsatt arbetet med att åtgärda de datorproblem som drabbade den ryska delen av rymdstationen tidigare i veckan. Enligt de senaste uppgifterna hade man igång alla ryska datorer tidigare idag under en period av sju minuter innan de gick ner igen. Under denna sjuminutersperiod hann man med att skicka upp nya kommandon till datorerna, vilket gör att man är i något bättre läge än man var innan. Bland annat är man i bättre läge om stationens gyroskop skulle lägga av igen. Totalt rör det sig om sex datorer ombord på den ryska delen av stationen som bland annat styr de styrraketer som man kan använda för att lägetskontrollera stationen om gyroskopen ombord inte fungerar varav tre stycken har varit igång under dagen men nu är avstängda då man arbetar vidare med en lösning.

Läget är dock ljusare nu än det var innan då man i skrivande stund strömförsörjer Zaryamodulen och Soyuzkapseln från den amerikanska delen av rymdstationen. Inledningsvis hade man ingen strömförsörjning alls i den ryska delen och Soyuzkapseln var tvungen att gå på interna batterier. Anledningen till att man inte hade någon strömförsörjning var att när datorerna slutade fungera kunde de ryska solpanelerna inte följa Solen.

Orsaken till datorhaveriet verkar vara störningar i strömförsörjningen. Störningar ska bestå utav strömspikar som får datorerna i den ryska delen att stänga ner. Liknande problem upptäcktes redan för flera år sedan när man installerade datorerna i servicemodulen nere på jorden. Problemet kan alltså beror på att datorerna i den ryska delen är betydligt känsligare för störningar i elnätet än de andra datorerna ombord.

Ursprunget till störningarna i elsystemet verkar vara den nyligen installerade solpanelen S4. För det vara när man kopplade in denna som man började få problem med datorerna ombord på den ryska delen. Med detta i bakgrunden testade man att isolera den ryska delen från elsystemet som strömförsörjs från S4 genom att slå ifrån en strömbrytare. Detta fungerade dock inte som planerat och nästa steg är att koppla bort datorerna fysiskt från elsystemet som strömförsörjs från S4. Detta kommer att ske under fredagen, svensk tid. Om inte detta fungerar kommer man att fortsätta bocka av den listan på lösningar man satt upp.

Om man inte har löst det hela innan det är dags för Atlantis att utdocka nästa vecka finns det en möjlighet att förlänga Atlantis uppdrag en dag eller två för att inte lämna stationen helt utan lägetskontroll. Ett eventuellt beslut om att stanna kommer tas så sent som möjligt och beroende på hur utvecklingen fortsätter. Även om man inte skulle ha rymdfärjan att styra med och ISS gyroskop skulle sluta fungera kan man alltid använda styrraketerna på Progress. Med andra är man inte helt hjälplösa. För att klara en förlängning av uppdraget på en dag har man bett besättning att spara på strömmen ombord på Atlantis.

Om man förlänger med en dag kommer uppdraget att bli ett 13+2 dagar uppdrag. Med detta menas att uppdraget är på tretton dagar och att man har två extra dagar ifall vädret hindrar en landning. Landningen skulle i sådana fall ske vid åttatiden, svensk tid, på kvällen den 22 juni (Midsommarafton).

Hopfällandet av solpanel P6 del 2B fortsätter


Närbild av solpanel P6/2B.
Foto: NASA TV.

Den sjunde flygdagen för besättningen är en relativt lugn dag som domineras av arbetet med att fälls ihop solpanel P6/2B. Även idag har man haft problem med paneler som inte viker ihop sig som de ska samt med styrlinor som trasslar ihop sig. Anledningen till detta tros vara att dessa linor och andra delar av solpanelerna inte är gjorda för att tillbringa så lång tid i nollgravitation innan panelens viks ihop.

Då man inte har någon rymdpromenad idag har man arbetat med metoden att fälla ihop solpanelen en halv till en sektion i taget och varat detta med att vicka på panelen. Detta har gett resultat och man har fått in ett antal sektioner till.

Arbetet med hopvikningen kommer att fortsätta under fredagen, dels innan och dels under den tredje rymdpromenaden. Efter torsdagens aktiviteter har man ungefär 15 stycken sektioner kvar att fälla ihop innan hela P6/2B är hopfälld. Vilket betyder att man i dagsläget har fällt in halva solpanelen.

Reparationsarbete utförs på fredag

Det är nu beslutat att man kommer ägna början av den tredje rymdpromenaden till att reparera den skada på Atlantis som upptäckes av besättningen i början av uppdraget. Den metod man kommer att använda går i korthet ut på att med hjälp av kirurgiska häftklamrar häfta fast en ny mjukpanel över det skadade området.

Att man beslutat att utföra reparationen under rymdpromenad tre gör att delar av det man skulle utfört under denna rymdpromenad kommer flyttas till rymdpromenad fyra.

Anledningen till att man valt att utföra reparationsarbetet under rymdpromenad tre är att man vill ha en möjlighet att utföra mer reparationsarbete om det skulle bli nödvändigt. Läs mer om rymdpromenad tre och fyra >>>

 2007-06-13 | Uppdaterad 23:30

Forrester suns här längst ut på robotarmen och Swanson i mitten.
Forrester syns här längst ut på robotarmen och Swanson i mitten.
Foto: NASA TV.

Forrester klipper en av de metallremsor som lossnat. Det syns tydligt hur välisolerat tången är.
Forrester klipper en av de metallremsor som lossnat. Det syns tydligt hur välisolerat tången är.
Foto: NASA TV.

Dem första timmarna av onsdagens rymdpromenad tillbringade Patrick Forrester längst ut på rymdstationens robotarm. Anledningen var att man tidigare under dagen hade fått problem med hopvikningen av solpanel P6 del 2B. Bland annat var det paneler som vek sig åt fel håll och små mellanmetallbitar som delvis lossnade. Totalt rörde det sig om ungefär fem områden på den delvis hopvikta solpanelen som Forrester var och arbetar på. Till sin hjälp hade han samma verktyg som användes under STS-116s uppdrag i december förra året. Bland annat kan nämnas en tång för att knipsa av ett av metallremsorna med samt ett verktyg som såt ut som en hockeyklubba. "Hockeyklubban" användes för att peta panelerna på plats med.

För att hjälpa och bistå Forrester under arbetet med solpanelen fanns Steven Swanson, som gjorde sin första rymdpromenad. Tillsammans otjärade de alla funna problemområden och förberedde solpanelen för fortsatt hopvikning. Efter att Swanson och Forrester gjort sitt packade man undan från solpanelen och kommando att återuppta hopvikningen skickades. Totalt vek man ihop 11 sektioner under dagens rymdpromenad, vilket gör att man hittills vikit ihop 18,5 sektioner av den 31,5 (45 meter) långa solpanelen. Solpanel P6 del 2B är med andra ord nu tillräckligt hopvikt för att tillåta solpanel S4 att rotera. Hopvikningen skedde en halv till tre sektioner i taget och utan större incidenter.

Arbetet med solpanelen tog ungefär två timmar av rymdpromenaden. När man var klara med detta återvände astronauterna till luftslussen för att hämta verktyg, skruvmaskiner bland annat, för den fortsatta rymdpromenaden. Uppgifterna som återstår är att ta bort låsanordningar och lock från SARJ (Solar Alpha Rotary Joint, S3). SARJ är den del av solpanelssegmentet som ser till att man kan rotera solpanelen. Förutom att ta bort låsanordningar, som hållit rörliga delar på plats under uppskjutningen, kommer man fortsätt arbetet med att aktivera SARJ.

Under flygdag 7 (torsdag/fredag) kommer man fortsätta arbetet med att vika ihop solpanel P6. Man kommer även att föra över material från Atlantis till ISS samt förberedda inför rymdpromenad tre. Som det ser ut nu kommer man att utföra reparationsarbetet under rymdpromenad 3 och flytta över en del av det planerade arbetet till rymdpromenad 4.

2007-06-13 | 20:30

Nedre delen av solpanel P6 del 2B.
Nedre delen av solpanel P6 del 2B.
Foto: NASA TV.


Innan astronauterna påbörjade den andra rymdpromenaden vecklade man ihop delar av solpanel P6 del 2B. Totalt drog man in solpanelen 7,5 sektioner, av totalt 31,5, sedan var man tvungen att flytta fokus till förberedelserna inför kvällens rymdpromenad. Om man jämför med hur det var i december då man fällde in del 4B av solpanelen gick dagens delvis hopfällning utan större problem. Dock hade man problem liknande som förra gången med att visa paneler vek ihop sig åt fel håll. Dock var det inget som kan jämföras med problemen som man hade under STS-116s uppdrag.

Arbetet med att vika ihop solpanel P6 del 2B kommer att återupptas under rymdpromenaden. Under rymdpromenad kommer Patrick Forrester och Steven Swanson använda början av rymdpromenaden för att dokumentera solpanelen så markkontrollen får närbilder av hur det ser ut. Man kommer även att försöka åtgärda de paneler som inte har vikt ihop sig som de ska. Bland annat kommer man använda "hockeyklubban", som är ett av de verktyg som tillverkades under Fuglesangs uppdrag i december.

Andra uppgifter är att förberedda den S3/S4 så att man kan rotera solpanel S4. Dagens rymdpromenad började klockan 20:28, svensk tid. Läs mer om rymdpromenaden >>>

Dator - och kommunikationsproblem ombord
De problemen som uppstod tidigare under uppdraget med ISS gyroskop återupprepades under dagen. Den troliga orsaken till det hela är att dem ryska datorerna inte verkar gilla den nya programvaran som man skickade upp efter att man installerat och fällt ut solpanel S4. För att komma runt problemet kommer man koppla bort den ryska delen av styrningen och låta de amerikanska datorerna sköta hela lägetskontrollen av stationen. Även Atlantis styrmotorer kommer användas. Att man har fått dessa problem är inte helt oväntande och man räknar med att lösa det hela inom kort.

Ett annat, mer irriterande problem, är kommunikationen mellan ISS/Atlantis och markkontrollen. Under hela uppdraget har man haft problem och under onsdagen hade man stora problem med störningar. Störningarna består i att astronauterna ibland inte hör markkontrollen och vise varse. Det förekommer även kraftiga störningar även när markkontrollen och astronauterna hör varandra. Skärskilt påtagligt var detta under förberedelserna inför rymdpromenaden. Dock fungerar kommunikationen bra för det mesta.

Vad kommunikationsproblemen beror på vet man inte riktigt, men tekniker arbetar för att lösa det hela.

2007-06-12 | Uppdaterad 20:20

Solpanel S4 del 3A under utvecklingsfasen.
Solpanel S4 del 3A under utvecklingsfasen.
Foto: NASA TV.


Solpanel S4 del 3A strax efter utvikningen hade börjat. i bakgrunden syns jorden och soluppgången.
Solpanel S4 del 3A strax efter utvikningen hade börjat. i bakgrunden syns jorden och soluppgången.
Foto: NASA TV.


Klockan 19:58, svensk tid, på tisdagskvällen var solpanel S4 del 3A fullt utvecklad. Detta betyder också att solpanel S4, som består av två delar - 1A och 3A, är utvecklad i sin fulla längd av cirka 90 meter. Utvecklandet av de två solpanelsdelarna genomfördes utan problem eller oväntade incidenter. Nu väntar kontroller och utvädringar av solpanelen innan man kan ge den grönt ljus.

Det som återstår för besättningen inom de kommer att påbörja sin sovperiod klockan 07:08 (07:38 för ISS-besättningen), svensk tid, är bland annat en presskonferens klockan 03:13 samt förberedelser inför onsdagens rymdpromenad.

Under besättnings sovperiod kommer markkontrollen påbörja arbetet med att fälla ihop Solpanel P6 del 2B. Anledningen till manövern är att ge möjlighet åt solpanel S4 att rotera och följa Solen.

Det var den motsatta delen, del 4B, på solpanel 6A som man hade stora problem med vid hopfällandet under Discoverys uppdrag i december förra året. Hopfällandet kommer att börja klockan 12:58, svensk tid, på onsdagen med en halv sektion. Efter detta kommer man att vänta till besättningen vaknat och återuppta hopfällandet klockan 17:23, svensk tid. För att om möjligt undvika samma problem som i december kommer man fälla ihop solpanelen sektionsvis. Arbetet kommer sedan att fortgå till dess man är klar eller att besättningen måste skifta sin uppmärksamhet till förberedelserna inför rymdpromenaden. Rymdpromenaden är satt att börja klockan 20:03, svensk tid.

2007-06-12 | Uppdaterad 19:30

Tisdagens stora uppgift är att fälla ut den nyligen installerade solpanelen. Utvecklandet av solpanel S4 del 1A började strax efter lunchtid, svensk tid, efter att markkontrollen kontrollerat att allt stod rätt till. Utvecklandet skedde sektionsvis, först fällde man ut en sektion för att se att allt fungerade. Sedan väntade man i några timmar tills besättningen hade vaknat och vecklade ut panelen till 49 procent. Där väntade man ungefär 30 minuter så Solen fick möjlighet att värma upp panelerna. Anledningen var att man inte vill tråka ut för något missöde med att panelerna hackar i varandra. Solpanel S4 del 1A var fullt utvecklad strax innan klockan halv sju, svensk tid, på tisdagskvällen.

Solpanel S4 del 1A helt utfälld.
Solpanel S4 del 1A helt utfälld.
Foto: NASA TV.

Nästa uppgift var att veckla ut den motsatta sidan, 3A. Detta påbörjades vid klockan 19:15, svensk tid, och efter cirka 5 minuter hade man vecklat ut 49 procent av panelen. Där stannade man för att låta Solen värma upp panelerna. Arbetet är beräknat att återupptas klockan 19:51

Under tiden Solen gör sitt jobb Patrick Forrester och Steven Swanson påbörja förberedelserna inför morgondagens rymdpromenad.

Första rymdpromenaden avklarad
Den första rymdpromenaden under STS-117s uppdrag fick en lite skakig början, som Astrowebb skrev om igår, men när man väl kommit igång utförde man sina uppgifter utan större problem. Under den sex timmar och 15 minuter långa rymdpromenaden klarade man av alla sina på förhand uppsatta mål. Den största av uppgifterna var att fästa solpanelssegment S3/S4, som nu har blivit en del av rymdstationen. Den andra uppgiften under rymdpromenaden var att ta bort de låsanordningar som hållit rörliga delar på plats under uppskjutningen.

I och med installationen av S3/S4 har ISS fått ett mer balanserat utseende. Rymdpromenaden avslutades klockan 04:17, svensk tid, på tisdagsmorgonen.
Läs mer om vad man gjorde under rymdpromenad 1 (tidigare artikel) >>>

Uppdraget förlängt med två dagar
När det gäller den andra stora händelsen under gårdagen står det nu klart att man kommer att utföra en fjärde rymdpromenad. För att klara av denna extra rymdpromenad har det beslutas att förlänga Atlantis uppdraget med två dagar.I praktiken innebär detta att landning kommer att ske klockan 19:54 den 21 juni, med andra ord dagen före Midsommarafton.

På NASA-språk betyder det att uppdraget ses som ett 13+2 dagars uppdrag. Översatt innebär det att uppdraget är 13 dagar långt och att man har två extra dagar att lägga till om vädret inte tillåter en landning. Andra NASA-regler klargör dock att om man har endast en extra dag kvar vid dagen för landning måste man landa om vädret tillåter. Så om man kommer till den första extra väderdagen måste man landa oavsett om det blir på Kennedy Space Center, Edwards flygbas eller White Sands.

Forrester och Swanson utför extra rymdpromenad

Jim Reilly
Jim Reilly.
Foto: NASA TV.


Som det ser ut i dagsläget kommer det vara Patrick Forrester och Steven Swanson och får i uppgift att utföra den fjärde rymdpromenaden på söndag. Starttiden för denna rymdpromenad är satt till klockan 18:38, svensk tid, och ungefärlig sluttid är satt till klockan 01:08. svensk tid. Exakt hur man kommer att fördela uppgifterna mellan den tredje och fjärde rymdpromenaden är inte riktigt klart. Eventuellt kommer man att flytta en del av de uppgifter som är planerade att utföras under rymdpromenad 3 till rymdpromenad 4 för att kunna utföra reparationerna av den mjukpanel som sticker upp redan under den tredje rymdpromenaden.

Reparationsarbetet beräknas ta emellan 90 minuter och två timmar. Mycket beror på hur hoppfällandet av solpanel 6A del 2B går. Hoppfällandet är planerat att börja klockan 12:48, svensk tid, på onsdag.

Som det ser ut i dagsläget kommer reparationsarbetet gå till så att en av astronauterna fäster fast sig själv på en arbetsplattform som i sin tur är fäst på Atlantis robotarm. Med hjälp av robotarmen kommer man sedan att föra astronauten till det skadade området. Väl där kommer man sedan att trycka ner den bit som sticker för att sedan fästa den. Då materialet ifråga har ett "minne" skall det inte vara några problem att fästa biten på sin ursprungliga plats.

2007-06-11 | Uppdaterad 22:05

Första man ute.
Första man ute.
Foto: NASA TV.


Efter att man återupptog arbetet med S3/S4 installationen fortsatte arbetet utan problem. Vid klockan 20:30 var det första steget av monteringen (e.g det tredje steget) klart. Nästa steg var att fästa S3/S4 permanent vid stationen. Det är detta som Jim Reilly och Danny Olivas bland annat kommer att göra under dagens rymdpromenad. Den första bulten skruvades dock in automatiskt vid klockan 20:40. Under de kommande 45 minuterna skruvade man sedan in fler bultar automatiskt innan Reilly och Olivas fick grönt ljus att påbörjade sin rymdpromenad. Totalt handlar det om fyra bultar som man skruvar in från marken. När alla fyra bultar var fastsatta släppte Candarm2 sitt grepp om S3/S4 klockan 21:20.

Reilly och Olivas fick grönt ljus att sätta på sig sina hjälmar och fortsätta med de sista förberedelserna inför rymdpromenaden strax efter klockan åtta. Bland de sista förberedelserna man gjorde vara att kontrollera rymddräkterna så det inte fanns några läckor samt förberedde rymddräkterna med att bland annat montera kameror på hjälmarna och montera de sista delarna. Rymdpromenaden började klockan 22:02 och beräknas hålla på i sex timmar och 30 minuter.

Dagens problem med ISS gyroskop försenade rymdpromenaden med ungefär en timme.

Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Värmeskyddspaneler godkända - reparation av mjukpanel
Enligt uppgifter från nasaspaceflight.com har alla Atlantis RCC-paneler samt alla värmeskyddspaneler på undersidan blivit godkända för återinträde. Dock kommer man att man att reparera den mjukpanel som har vikits upp. Denna reparation kommer att ske tidigaste under rymdpromenad tre alternativt under en extra fjärde rymdpromenad. Reparationen kommer att gå till så att man trycker tillbaka fliken och sedan fäster det med resten av materialet.
Materialet i sig har ett minne vilket gör att den kommer att ligga kvar på plats efter att man fäst den. För att komma åt området, som ligger på ovansidan, kommer man använda Atlantis robotarm med en arbetsplattfrom fäst längst ut.

2007-06-11 | Uppdaterad 19:50

Vid klockan 19:45, svensk tid, återupptog man arbetet med att föra S3/S4 i läge inför kvällens montering och installation. Beslutet togs efter att man studerat gyroskopen under ungefär 20 minuter och sett att allt fungerade som de skulle. Om man skulle få problem igen kan Atlantis ta över kontrollen och arbetet första som vanligt.

2007-06-11 | 19:30

Till höger syns S3 och till vänster den del av stationen som S3/S4 skall fästas vid.
Till höger syns S3 och till vänster den del av stationen som S3/S4 skall fästas vid.
Foto: NASA TV.


Efter söndagens dockning mellan ISS och Atlantis samt välkomstceremonin när de två besättningarna såg varandra för första gången lyfte man upp segment S3/S4 ur Atlantis lastutrymme. Manövern skedde med hjälp av rymdfärjans robotarm, Candarm. När man sedan hade lyft upp S3/S4 lämnade man över segmentet till Candarm2, vilket är rymdstationens robotarm. S3/S4 hängde sedan kvar på samma ställe till ungefär klockan fem, svensk tid, på måndagseftermiddagen då man påbörjade arbetet med att föra segmentet på plats.

Strax innan man var framme med S3/S4 fick man problem med lägetskontrollen ombord och som en säkerhetsåtgärd stannande robotarmen. Normalt hålls stationen i rätt läge av gyroskopen ombord på ISS, men man kan även behålla stationens läge med hjälp av motortändningar. Efter ett tag lät man dock Atlantis ta över styrningen för att sedan låta ISS gyroskop återta den. Ännu vid halv åtta, svensk tid, då det hade gått ungefär 40 minuter sedan larmet hade man ännu inte återupptagit arbetet med S3/S4.

Troligen berodde det hela på att gyroskopen inte klarade av att hålla rymdstationen stilla och därför var tvungen att ta hjälp av motorerna ombord.

Medan detta skedde förberedde sig Jim Reilly och Danny Olivas inför den första rymdpromenaden. Huvuduppgiften under rymdpromenaden är att installera S3/S4 samt påbörja arbetet med att ta bort låsanordningar och annat som hållit rörliga delar låsta under uppskjutningen. Rymdpromenaden skulle ha börjat strax klockan 21:00, svensk tid, och beräknas hålla på i ungefär sex och en halv timme. Dock är det osäkert när den kan börja. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>


S3/S4 lyfts på plats med hjälp av stationens robotarm.
Foto: NASA TV.


Dagens väckning bestod av låten "It Probably Always Will Be" av Ozark Mountain Daredevils och var tillägnad Steve Swanson och önskad av dennes familj. Efter att man vara klara med morgonbestyren påbörjade man förberedelserna inför dagens rymdpromenad och förflyttningen av S3/S4.

Reparation av värmeskyddet inte prioriterat
Det är ännu inte bestämt om man skall reparera den mjukpanel som har vikt upp sig. Som Astrowebb rapporterat om tidigare har man varit med om liknande skador innan utan att åtgärda dem. Dock har dessa skador i visa fall lett till skador på aluminiumstrukturen under, vilket i sin tur inneburit reparationer efter att rymdfärjan återvänt till jorden. Om man kan vill man helst undvika denna typ av skador och man har därför beslutat att man eventuellt skall utföra en reparation under den tredje rymdpromenaden. Detta förutsätter dock att man har slutfört alla operationer som har med solpanelerna att göra. Med andra ord är en reparation inget som man i dagsläget prioriterar.

I övrigt har man även funnit mindre skador på värmeskyddspanelerna på undersidan samt minst två stycken fyllningsmassabitar som sticker ut. Dessa fyllningsmassabitar sitter emellan värmeskyddspanelerna och fungerar som en skarv. Det var två styckena sådana bitar man tog bort under en rymdpromenad under Discovery STS-114s uppdrag i juli 2005. Om man kommer upprepa detta är i dagsläget inte bestämt.

2007-06-10 | Uppdaterad

Atlantis besättning ombord på ISS.
Atlantis besättning ombord på ISS.
Foto: NASA TV.


Efter en två dagar lång jakt dockade Atlantis med ISS strax innan klockan tio, svensk tid, på söndagskvällen. Dockningen föranleddes av ett flertal motortändningar tidigare under dagen samt den obligatoriska "flippen" som rymdfärjan gör på ett avstånd av 180 meter. Denna 360 graders flipp gör det möjligt för besättningen ombord på ISS att fotografera undersidan av ISS.

Dockningen genomfördes utan problem och dryga timmen senare klockan 23:04, svensk tid, öppnades luckorna mellan de två farkosterna och den sju personer starka Atlantisbesättningen hälsades välkomna av ISS-besättningen. Efter välkomstceremonin och en kort säkerhetsgenomgång var det tillbaka till arbetet igen. Den första uppgiften var att lyfta ur S3/S4 ur Atlantis lastutrymme. S3/S¤ kommer sedan att tillbringa "natten" hängande i stationens robotarm innan monteringen och installationen under måndagens rymdpromenad.

Andra större aktiviteter som återstår innan besättningarna går och lägger sig är Clayton Anderson övergång till att ingå i ISS-besättningen samt förberedelser inför den första rymdpromenaden. Samtidigt som Anderson kommer bli officiell medlem av ISS-besättningen kommer Sunita Williams att bli det samma i rymdfärjebesättningen.

Måndagens rymdpromenad är beräknad att börja klockan 20:53, svensk tid.

Multimedia
Fotografier från "flippen" och dockningen >>>

2007-06-10

En skyddspanel på Atlantis sticker ut.
En skyddspanel på Atlantis sticker ut.
Foto: NASA.


Under den andra flygdagen, vilket vara den första hela dagen i rymden, utförde besättningen kontrollen Atlantis värmeskydd. De första analyserna av de fotografier och filmer som togs under uppskjutningen kom även. Dessa visade att den externa bränsletanken hade skött sig bra och att inga av de lagade områdena hade lossnat. Av den isoleringen som lossnade under uppskjutningen utgjorde det ingen fara för Atlantis.

När det gäller den paneldel som besättningen uppväckte stack upp tog man under lördagen högupplösta fotografier av det aktuella området. En första analys tyder på att det inte är någon större fara för Atlantis eller besättningen. Redan under det första rymdfärjeuppdraget 1981 (Columbia STS-1) drabbades man av flera liknande skador utan att det påverkade landningen. Liknande skador har även inträffat senare utan att det varit någon fara. Dock är detta första gången sedan Columbiahaveriet mer ser något sådant här, vilket gör att man inte vill ta några risker. Om det skulle behövas kan dock besättningen reparera panelen.

Dockning ikväll
Strax innan klockan tio, svensk tid, ikväll är det dags för dockningen mellan ISS och Atlantis. Dockningen kommer att ske klockan 21:36 och lucköppningen mellan de två farkosterna kommer att ske dryga timmen senare. Strax innan välkomstceremonin, som beräknas att börja vid halv tolv, kommer man att lyfta ur S3/S4 ur Atlantis lastrum.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.