Stardust
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Stardust
Uppskjutning: 7 februari 1999.
Framkomst Wild 2: 2 januari 2004.
Landning (landningssond) på jorden: 15 januari 2006.
Last: Stjärn- och kometstoft.
Framkomst Tempel 1: 15 februari 2011.
Uppdraget avslutat: 25 mars 2011.
www.astrowebb.com
|NASAs rymdsonder
NASA| Stardust
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-03-25

Tidigt på fredagen, svensk tid, avslutade rymdsonden Stardust sitt aktiva uppdrag och gick i pension. Rymdsonden, som skickades upp i februari 1999, har under sina över tolv år i aktiv tjänst tjänat vetenskapen och även om Stardust nu inte längre kommer göra några nya upptäckter kommer forskare ha fullt upp i flera år med att analysera insamlad data. Anledningen till att Stardust tas ur tjänst är att rymdsonden i praktiken bara hade ångor kvar i bränsletanken Med andra ord skulle det inte gå att genomföra några större manövrar.

Stardust sista sändning till markkontrollen skedde klockan 00:33, svensk tid, den 25 mars och gjordes efter att rymdsonden genomfört en 146 sekunder lång motortändning. Motortändningen genomfördes för att tömma hela bränslesystemet, inklusive ledningar, på bränsle. Att göra slut på allt bränsle gjordes för att kunna kontrollera hur exakta dem modeller som används för att beräkna bränsleförbrukningen är, för en rymdsonds bränslebrukning mäts inte utan räknas ut.

Att Stardust nu har avslutat sitt uppdrag för gott betyder dock inte att rymdsonden kommer sluta sin resa utan Stardust har bara börjat en resa som troligtvis kommer vara i evighet. Under sitt aktiva uppdrag har Stardust färdas uppskattningsvis 5,7 miljarder kilometer.

2011-02-15

Tempel 1 fotograferad av Stardust.
Tempel 1 fotograferad av Stardust.
Foto: NASA.

Tempel 1.
Tempel 1 fotograferad av Stardust.
Foto: NASA.

Klockan 05:39, svensk tid, på tisdagsmorgonen passerade rymdsonden Stardust 181 kilometer från kometen Tempel 1. Förbiflygningen, som skedde planenligt, var historisk då detta var första gången som en komet har fått närgånget besök av två rymdsonder, förra gången var det Deep Impact som besökte kometen.

Ungefär en timme efter att Stardust hade flugit förbi Tempel 1 mottog markkontrollen de första fotografierna. Totalt tog Stardust 72 fotografier under fasen för närmaste passage. Rymdsonden kommer att fortsätta ta fotografier av Tempel 1 under cirka två veckor framåt.

Av fotografierna som StardustNExT-teamet hunnit studera har astronomerna kunnat bekräfta kratern efter Deep Impact.

Efter sitt lyckade andra kometmöte kommer Stardust nu återgå till standbyläge för att i framtiden eventuellt återuppväckas.

Kostnaden för uppdraget är budgeterad till motsvarande 188 miljoner kronor vilket motsvarar sex till tio procent av kostnaden för ett helt nytt uppdrag.

2011-02-09

Under namnet och uppdraget Stardust-NExT (New Exploration of Tempel 1) kommer rymdsonden Stardust att tidigt på tisdagen genomgöra en närgången förbiflygning av kometen Tempel 1. Uppdraget kommer vara första gången som en och samma komet närgånget studeras vid två skilda tillfällen samt första gången en komet studeras både efter och före kometen genomfört ett varv runt solen. Detta gör att eventuella förändringar av kometen kommer kunna studeras på nära håll. Förbiflygningen ger även möjligheten att jämföra två kometer (Wild 2 och Tempel 1) med varandra.

Som närmast kommer Stardust komma Tempel 1 omkring klockan 05:36, svensk tid, på tisdag och avståndet mellan Stardust och Tempel 1 kommer då vara omkring 200 kilometer. NASA TV kommer sända direkt dels när närmaste passage sker samt när första bilderna kommer ner till markkontrollen några timmar senare.

2007-07-04

Komet Tempel 1 fotograferad när Deep Impact kraschar på ytan.
Komet Tempel 1 fotograferad när Deep Impact kraschar på ytan.
Foto: NASA.

Nasa har beslutat att ge rymdsonden Stardust ett nytt uppdrag. Tanken att återanvända Stardust kom förra året då rymdsonden framgångsrikt hade genomfört sitt ursprungsuppdrag. Under tiden man utredde om och i så fall vad Stardust skulle göra lät man rymdsonden befinns sig i standby läge medan den cirklare runt Solen.

Uppdraget som Stardust har fått är att besöka kometen Tempel 1. Tempel 1 har tidigare fått besök av rymdsonden Deep Impact och när Stardust kommer fram till Tempel 1 den 14 februari 2011 kommer det vara första gången som en komet får besök två gånger. Denna gång kommer besöket dock inte vara lika våldsamt.

I och med att man återbesöker Tempel 1 kommer man att få möjlighet att se hur kometen har förändras. Skärskilt intressant är det att se hur kometens närkontakt med Solen har förändrat Tempel 1. Stardusts besök ger även möjlighet till att kartlägga Tempel 1 mer noggrant.

Pengamässigt räknar man med att kostnaden för projektet är ungefär 15 procent av vad det skulle kosta att börja från början med en helt ny rymdsond.

2006-03-14

Det börjar nu komma in resultat från Stardusts insamlade stoft från kometen Wild 2. Ett resultat som förvånar forskare är att man funnit rester av material som bildas i Solen i stoftet som man samlat in. Detta betyder i klarspråk att när Wild 2 bildades långt ute i Solsystemet fanns material som skapades i Solen till hands. Detta material hade alltså färdas till utkanten av vårat solsystem. Det intressanta är att man funnit högtemperaturmaterial i prover som är från ett av de kallaste ställarna i solsystemet.

Än så länge är man bara ibörjan av arbetet att utforska proverna som Stardust tog under sin långa resa så med tiden kommer vi att lära oss mer och mer om uppbyggnaden av vårat solsystem och grundstenarna till livet här på jorden.

2006-01-31

En partikel från Wild 2 har gjort nedslag i gelén.
En partikel från Wild 2 har gjort nedslag i gelén.
Foto: NASA.

Film
Se film från landningen (mov 6,4 Mb).

Tidigt på måndagen sattes nästan alla system ombord på Stardust i viloläge. Kommandot till Stardust att stänga av alla system utan solpanelerna och kommunikationssystemet sändes iväg vid ettiden natten till måndagen den 29 januari. Anledningen till viloläget är att man i framtiden vill kunna väcka Stardust vid behov. Bland annat kan man komma att använda Stardusts kamera.

Stardust nästa närkontakt med jorden kommer att ske den 14 januari 2009 så rymdsonden kommer att passera på ett avstånd av en miljon kilometer. Huvuduppdraget för Stardust tog slut den 15 januari i år då landningskapseln, med partiklar och stoft ombord, landade i Utah.

Som Astrowebb har skrivit om tidigare har forskarna just börjat med att ta tillvara proverna, men man har redan konstaterat att man fått mer än tillräckligt för att vara sysselsatta i flera årtionden. Trots att man ännu inte är klar med att plocka ut proverna från den gelé som fångat upp den väntar forskare runt hela världen på att få sina små prover.

Landningskapseln befinner sig i skrivande stund i ett renrum på Johnson Space Center där man som ett första steg tar tillvara proverna som Stardust har fångat in.

2006-01-19

Proverna tas tillsvara.
Proverna tas tillvara.
Foto: NASA.

Stardustteamet bekräftade under torsdagen att Stardust har nått upp till sitt mål att hämta hem kometpartiklar och partiklar från det inre av vårat solsystem. Det har även visat att det finns en möjlighet att Stardust lyckas få med sig små mängder vatten från kometen Wild 2.

Det man vet säkert är att gelén, som hade till uppgift att fånga in partiklarna, är full med partiklar i olika storlekar och således har lyckas över förväntan med sitt uppdrag. Gelén består till ungefär 99 procent luft, vilket gör den väldigt bra till att fånga in partiklar.

Med hjälp av partiklarna man samlat in kommer vi lära oss mycket om hur vårat solsystem är uppbyggt, om vår egen utveckling och bakgrund och om hur hela Universum har utvecklas. Det hela kommer att sysselsätta forskare i år framöver och troligen göra så vi får skriva om våra läroböcker.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.